Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Rival i regeringen stärker Netanyahus position

TT

Publicerad 2024-09-29 19.29

Knessetledamoten Gideon Sa'ar ansluter sig till den brokiga regeringskoalitionen. Arkivbild.

Knessetledamoten och den före detta justitieministern Gideon Sa'ar ansluter sig till premiärminister Benjamin Netanyahus regering i Israel.

Sa'ar brukar beskrivas som en av Netanyahus främsta rivaler. Med honom i regeringen, än så länge utan tydligt ministeruppdrag, blir Benjamin Netanyahus position starkare i den brokiga regeringen, där hans koalition styr med en mycket liten majoritet i parlamentet.

Gideon Sa'ar är grundare och ledare för högerpartiet Nytt hopp, som han bildade efter att han förlorat partiledarstriden i Likud mot Netanyahu.

Nu får han en av de få inflytelserika platserna i regeringens krigskabinett – där viktiga beslut om Israels krigföring fattas.

Tidigare spekulationer om att Sa'ar varit på väg att ansluta sig till styret har väckt oro bland fredsivrare, eftersom han rapporteras vara skeptisk till samtal om eldupphör.

”Jag har dragit slutsatsen att det är meningslöst att fortsätta sitta i opposition, särskilt eftersom de flesta av dess medlemmar har ståndpunkter om kriget som skiljer sig åt och ligger långt från mina. Det här är en tid då jag är förpliktigad att bidra vid beslutsfattande bord”, säger Gideon Sa'ar enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Netanyahu säger enligt samma tidning att det inte är någon hemlighet att de två politikerna haft meningsskiljaktigheter tidigare, men att de sedan den 7 oktober, då kriget i Gaza bröt ut efter Hamas terrordåd i Israel, lagt tidigare oförrätter bakom sig.