Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Förslag: Alla barn bör få vattkoppsvaccin

Publicerad 2024-10-02

För de yngsta är vattkoppor oftast en lindrig sjukdom, om än med jobbiga och kliande blåsor, men för vuxna kan det bli allvarligare. Arkivbild.

Vaccination mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, föreslår Folkhälsomyndigheten (FHM).

Stora pengar kan sparas på minskat vabbande – och samtidigt får de allra sköraste skydd om smittspridningen minskas.

– Det är en allvarligare sjukdom än man tänker sig, säger Tina Crafoord, chef för enheten för vaccinationsprogram på FHM.

För de yngsta är vattkoppor oftast en lindrig sjukdom, om än med jobbiga och kliande blåsor. Men för vuxna kan det bli allvarligare och för vissa grupper, till exempel cancersjuka med nedsatt immunförsvar, kan sjukdomen leda till livshotande tillstånd. Om gravida smittas finns risk för fosterdöd.

– Med vaccination minskar vi virusmängden av vattkoppor i samhället och då skyddar vi också dem som är absolut skörast, säger Tina Crafoord.

Två sprutor

Folkhälsomyndigheten föreslår att vaccin mot vattkoppor ska ges på BVC vid ett och ett halvt års ålder, när barnen ändå är där för att få vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Dos nummer två kan sedan ges i årskurs ett eller två, i samband med den andra MPR-sprutan.

– Då blir det vid ett och samma tillfälle, men två olika sprutor förstås.

Förslaget har överlämnats till regeringen, som ska fatta beslut. Hur snabbt regioner och kommuner sedan kan börja ge vaccinationerna kan inte FHM svara på.

Den som haft vattkoppor riskerar senare i livet att insjukna i bältros, som orsakas av samma virus. En positiv bieffekt av att brett erbjuda vaccin mot vattkoppor kan därför i förlängningen bli att färre insjuknar i bältros i framtiden.

Pandemin kom emellan

Men varför har då inte vaccin mot vattkoppor erbjudits på bred front tidigare? Utredningen hos Folkhälsomyndigheten påbörjades för flera år sedan, förklarar Tina Crafoord, men pandemin kom emellan.

– Av förklarliga skäl låg vårt fokus på pandemihanteringen väldigt mycket och därför kom vi inte i land med det här tidigare.

Följ ämnen i artikeln