Papua Nya Guinea: Risk för nytt skred
Publicerad 2024-05-28
Stenblock, jord och träsplitter. På det vattenmassor från den senaste tidens regn. Risken för ett nytt skred är överhängande i Papua Nya Guinea.
Myndigheter i Papua Guinea befarar att ett nytt skred kan inträffa, bara dagar efter det förödande skred som kan ha begravt runt 2 000 människor.
Enligt Serhan Aktoprak vid FN:s migrantorgan IOM i Papua Nya Guinea kan så många som 6 000 människor drabbas av ett befarat nytt skred.
– Om den här massan av bråte inte stoppas, om den fortsätter att röra sig, kan den få fart och utplåna flera andra samhällen och byar längre ner på berget, säger han till nyhetsbyrån AP.
– Min största rädsla nu är att kroppar förmultnar… Vatten forsar och det kan innebära allvarliga hälsorisker i samband med smittsamma sjukdomar, fortsätter han.
”Osannolikt att de skulle överlevt”
Sannolikheten för att hitta överlevare efter det dödliga skredet i Papua Nya Guinea är nu närapå obefintlig, enligt en FN-representant som är verksam i landet.
– Det är väldigt osannolikt att de skulle ha överlevt. Det handlar inte längre om en räddningsinsats utan en bärgningsinsats, säger Niels Kraaier vid Unicefs avdelning för Papua Nya Guinea, tidigt på tisdagen.
Skredet skedde i Yambali på höglandet på Papua Nya Guineas huvudö tidigt på morgonen den 24 maj. Hur många som faktiskt omkommit är dock ännu oklart.
”Pågående tragedi”
– Det här är fortfarande en pågående tragedi. Varje timme hörs sten som går sönder. Det är som en bomb eller ett pistolskott och det fortsätter att falla ner sten, säger Sandis Tsaka, provinsansvarig för Enga där katastrofen inträffade.
Räddningsinsatserna på plats har försvårats av instabil mark och lokala stridigheter längs den enda kvarvarande vägen in i katastrofområdet. Grävmaskiner skulle egentligen ha anlänt till området på söndagskvällen – men försenades på grund av våldsamheterna, som inte har med skredet att göra.