Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Israels varning till Iran: Kommer få betala

Publicerad 2024-10-26 01.19

Israel har utfört attacker mot Iran i flera vågor under natten, bland annat mot landets vapenfabriker. Anfallet uppges vara ett svar på Irans återkommande attacker mot Israel.

– De som hotar staten Israel kommer att betala ett högt pris, säger israeliska militärens talesperson Daniel Hagari.

Explosioner hördes i huvudstaden Teheran i flera omgångar under natten. Vid femtiden på lördagsmorgonen meddelade Israel att anfallet var över.

Israeliska stridsflyg hade då genomfört ”precisionsattacker” och slagit mot flera vapenfabriker som tillverkar robotar, enligt den israeliska militären (IDF). Avfyringsramper och det iranska luftförsvaret ska också ha attackerats.

Irans militär uppgav på lördagsmorgonen att de israeliska attackerna riktat in sig på baser i Teheranområdet samt i provinserna Ilam och Khuzestan i väster, men hävdade att de orsakat ”begränsade skador”. Senare på lördagen meddelar militären att två soldater dödats i attackerna.

Stängt luftrum

Såväl Iran som Irak stängde sitt luftrum till följd av attackerna.

Ungefär samtidigt som Israel tillkännagav attackerna vid 01.30 kom också rapporter från Syrien om explosioner omkring huvudstaden Damaskus.

USA deltog inte i anfallet men informerades av Israel före attackerna, enligt amerikanska försvarskällor. President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris har fått löpande underrättelser om angreppet, enligt Vita huset.

”Vi uppmanar Iran att upphöra med sina attacker mot Israel så att den här våldscykeln kan ta slut utan ytterligare upptrappning” säger talespersonen för Vita husets nationella säkerhetsråd, Sean Savett, i ett uttalande.

Väntat svar

Israels försvarsminister Yoav Gallant har tidigare hotat med ett ”dödligt, exakt och överraskande” svar på Irans robotattack den 1 oktober, då Israel attackerades med omkring 200 robotar.

– Om regimen i Iran skulle göra misstaget att påbörja en ny omgång av eskalering kommer vi att vara skyldiga att svara, säger IDF-talespersonen Daniel Hagari på lördagsmorgonen.

Iran beskrev i sin tur den omfattande robotattacken som en hämnd för att Israel bland annat dödat Hizbollahledaren Hassan Nasrallah och Hamasledaren Ismail Haniya.