Taktik och avhopp inför Frankrikes andra omgång

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-07-01 10.30

Frankrikes ytterhögerledare Marine Le Pen reagerar på resultatet i den första omgången av det franska parlamentsvalet. Hennes parti Nationell samling gick starkt fram.

Framgång för både ytterhögern och yttervänstern i det franska valets första omgång pekar på att den andra kan bli en nagelbitare.

Nu väntar en vecka av taktik och kraftsamling för att åter locka fransmännen till urnorna.

”Historiska val, historiskt valdeltagande”, skriver tv-kanalen BFMTV på sin sajt med hänvisning till det ovanligt höga valdeltagandet i den första omgången i det franska parlamentsvalet.

BFMTV och flera andra medier uppskattar valdeltagandet till runt 66 procent. Senast Frankrike såg ett liknande valdeltagande i parlamentsval var över 20 år sedan.

– Det är ett tecken på hur allvarligt de franska väljarna bedömer situationen, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Tre kandidater

Första omgången blev en stor framgång för extremhögerpartiet Nationell samling (RN), som blev största parti. Men valet är inte över och resultatet är inte klart. Partierna har till tisdag kväll på sig att meddela vilka kandidater man ställer upp med i enmansvalkretsarna i den andra omgången, som hålls söndag den 7 juli.

– Nu handlar mycket om hur partierna ska tänka strategiskt och taktiskt i förhållande till samarbeten i olika valkretsar. Det här valet har verkligen befäst tendensen i fransk politik: att det är tre block som står mot varandra.

Det höga valdeltagandet fick som effekt att tre kandidater gick vidare i flera valkretsar – en från varje allians.

Chansning gick inte hem

– Det har kommit signaler från vänsteralliansen och (president Emmanuel) Macrons mittenrörelse om hur man ska samarbeta föra att maximera chanserna att slå tillbaka mot RN. Om båda ställer upp är sannolikheten att RN skulle få majoritet. Men om de i stället drar tillbaka sina kandidater kan man mobilisera en ”republikansk front”, säger Göran von Sydow.

En sådan ”republikansk front” innebär att partierna går samman för att stoppa framgångarna för RN. Men om vänsteralliansen NFP, som bland annat samlar både det gamla socialdemokratiska maktpartiet PS och det numera större och vänsterradikala LFI, lyckas komma överens med Macrons block om att dra tillbaka den enes kandidat för att på så vis vinna över väljare till den andra skulle de kunna blockera för RN.

Oavsett valutgång är Macrons roll kraftigt försvagad, enligt von Sydow.

– Efter sju år av dominans på den franska politiska scenen är det tydligt att hans chansning att utlysa nyval inte har gått hem.

ANNONS