Makt i sikte för Le Pen – spänd slutrunda väntar

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-30 20.01

Marine Le Pens Nationell samling blir största parti i det franska parlamentsvalets första omgång, visar vallokalsundersökningar.

Nu hoppas hon på egen majoritet – medan presidenten manar till ”bred samling” mot ytterhögern.

Olika undersökningar ger Nationell samling (RN) runt 34 procent av rösterna, mot 28 för vänsteralliansen NFP och 20 för president Emmanuel Macrons mittenallians Tillsammans.

Till de 577 platserna i parlamentet beräknas totalt mellan 65 och 85 ledamöter ha valts direkt på söndagen, däribland Marine Le Pen själv. Övriga får vänta till en avgörande andra omgång om en vecka.

Då hoppas Nationell samling på ännu bättre resultat.

– Demokratin har talat. Vi behöver en absolut majoritet så att (partiledaren) Jordan Bardella om en vecka kan bli utsedd till premiärminister, talar Le Pen på ett valmöte hemma i valkretsen Hénin-Beaumont.

Manar till samling

Allt hänger dock på slutröstandet nästa söndag i de många valkretsar där ingen kandidat ännu nått upp i nödvändiga 50 procent. Där möts nu åtminstone de två bästa i valkretsarna i en avgörande duell om vem som tar mandatet.

Enligt resultaten från första omgången borde det dessutom bli trekamper på flera håll, där även en tredje kandidat fått tillräckligt med röster för att vara med.

Nationell samlings motståndare manar dock till kraftsamling mot ytterhögern.

”Tiden är inne för att samlas tydligt demokratiskt och republikanskt inför andra omgången”, säger president Emmanuel Macron i ett uttalande.

– I kväll är inte som andra kvällar. Extremhögern står vid maktens portar, varnar premiärminister Gabriel Attal i ett tv-tal.

Drar sig tillbaka?

På vänstersidan har flera partiledare inom NFP redan lovat att deras kandidater ska dra sig tillbaka om de ligger trea i sina valkretsar.

– Inte en röst, inte en plats till för RN, säger exempelvis Jean-Luc Mélenchon från vänsterpartiet LFI.

Attal lovar samma sak – men bara om det finns en motkandidat som ”också försvarar republikens värderingar”.

Högerpartiet Republikanerna (LR), som får runt 10 procent i vallokalsundersökningarna, tänker å andra sidan inte ge sina väljare några rekommendationer inför slutomgången.

– Faran vårt land står inför nu är yttervänstern, säger EU-parlamentsledamoten François-Xavier Bellamy i fransk tv.

Valresultatet bäddar för en spänd vecka inför slutomgången den 7 juli.

Redan på söndagen låg också fransk polis i höjd beredskap inför eventuella protester och demonstrationer.