Studie: Nattugglor smartare än morgonpigga

TT

Uppdaterad 2024-07-12 | Publicerad 2024-07-11

Nattugglor har bättre kognitiva funktioner än morgonmänniskor, visar en brittisk studie. Arkivbild

En ny studie tyder på att människor som identifierar sig som nattugglor är mer skärpta än morgonpigga, rapporterar The Guardian.

Forskare vid Imperial College London har studerat tester på intelligens, resonemang, reaktionstid och minne hos över 26 000 personer i den biomedicinska databasen UK Biobank.

Testresultaten har sedan jämförts med hur hjärnans prestationsförmåga påverkades av deltagarnas sömnlängd, sömnkvalitet och kronotyp, det vill säga vilken tid på dygnet man känner sig som mest pigg och produktiv.

Resultaten visar att de som stannar uppe sent och de som befann sig på en mellannivå hade ”överlägsen kognitiv funktion”, medan de som är morgonpigga hade lägst funktion. Men eftersom det går att ändra dygnsrytm handlar det mer om en övergripande tendens än att morgonmänniskor har sämre kognitiva funktioner, enligt studiens huvudförfattare Raha West.

Det absolut viktigast för hjärnans funktionsförmåga är dock sömnlängden. De som fick mellan mellan sju och nio timmars sömn varje natt presterade bäst i kognitiva tester, visade studien.

”Även om det är viktigt att förstå och arbeta med dina naturliga sömntendenser, är det lika viktigt att komma ihåg att få precis tillräckligt med sömn, inte för lång eller för kort. Detta är avgörande för att hålla din hjärna frisk och fungera som bäst”, säger Raha West i ett pressmeddelande.