Flera döda i värmebölja i Tokyo

TT-AFP

Publicerad 2024-07-09

Vattenånga sprutas ut för att kunna kyla ner sig i Tokyo. Bild från 4 juli.

Sex personer har dött av värmeslag i Tokyo sedan i lördags. Japan har upplevt en sällsynt värmebölja under regnperioden, vilket har fått myndigheterna att gå ut med flera varningar.

Under helgen blev Shizuoka-regionen den första regionen i Japan att nå 40-gradersstrecket i år, flera grader över tröskeln på 35 grader som vädermyndigheter klassificerar som ”extremt varmt”.

Sådan värme mitt under Japans regnsäsong är ovanlig och orsakas delvis av ett starkt högtryck i södra Stilla havet.

På måndagen var det nära 40 grader på flera håll i landet, bland annat i Tokyo, skriver lokala medier.

75-åriga Tokyobon Sumiko Yamamoto tycker att det har blivit drastiskt varmare sedan förra året.

– Utan luftkonditioneringen är det svårt att överleva. Genom råden vi fått på TV så försöker jag få i mig så mycket vatten som möjligt. Eftersom jag är gammal är jag försiktig så jag inte kollapsar, säger hon till AFP.

De senaste dagarna har myndigheter utfärdat varningar för värmen i stora delar av landet. Bland annat uppmanas invånare att undvika att träna utomhus och att använda luftkonditionering.

Värmerelaterade dödsfall är särskilt höga i Japan eftersom landet har en av de äldsta befolkningarna i världen. Runt 1 500 personer dör varje år i landet i värmerelaterade dödsfall, enligt den japanska föreningen för akutmedicin.