Farlig värme i fängelser – "känns som en ugn"

Paulina Monzón/TT

Publicerad 19.29

Instängd i ett låst rum i 40 graders värme. Ur ventilationen kommer varm luft utifrån och det finns ingen svalka och inget skydd.

Så beskrivs tillvaron i flera amerikanska fängelser under de värmeböljor som bara väntas bli värre till följd av klimatförändringen.

Temperaturen under värmeböljan hade klättrat över 43 grader när en intagen avled i ett av Kaliforniens största kvinnofängelser tidigare i juli. Hon tycks ha dött till följd av värmen, enligt en rättighetsorganisation.

En talesperson för kriminalvården menar dock att dödsfallet var kopplat till andra hälsoproblem – men det ska utredas av rättsläkare, rapporterar The Guardian.

Intagna i åldrande fängelsebyggnader utan luftkonditionering är särskilt sårbara för extrem värme. Bara i år har det kommit rapporter om potentiellt dödliga förhållanden på anstalter under värmeböljor i Kalifornien, Nevada, Illinois, Texas, Florida och flera andra delstater.

Ändå har beslutsfattare till stor del förbisett hur värmen påverkar fångar i USA, delvis på grund av uppfattningar om att deras fysiska lidande är berättigat. Det visar en studie publicerad i tidskriften Nature Sustainability.

Panik och rädsla

Efter dödsfallet har rädsla och panik brutit ut i fängelset i Kalifornien. Cellerna i den överfulla anstalten saknar luftkonditionering och fångarna säger att de inte fått tillräckligt med kallt vatten och andra förnödenheter som skulle lindra deras lidande och minska riskerna för värmeslag.

De vittnar om migrän, kräkningar och andningssvårigheter.

– Det känns som en ugn. Alla lider, säger en tidigare kvinnofånge till The Guardian.

Fängelsemyndigheterna säger sig övervaka läget noga och samordnar arbete med delstatens alla anstalter. För att förhindra värmerelaterade sjukdomar tillhandahålls extra is, vatten och kylområden, säger en talesperson i ett uttalande.

Kyler med toalettvatten

I flera år har det kommit krav på att luftkonditionera fängelserna i delstaten Texas. Därifrån kommer nu rapporter om uttorkning, värmeutslag och desperata försök att kyla ner sig med toalettvatten, rapporterar lokala mediebolaget KXAN.

Den delstatliga kriminalvårdsmyndigheten i Texas har lagt 85 miljoner dollar på underhållsarbete och upprustning men saknar luftkonditionerade sovplatser för över hälften av de 132 000 fångarna i delstaten.

– Alla vet vid det här laget att människor bokstavligen dör i våra fängelser på grund av dessa extrema temperaturer i en eller annan form, säger Amite Dominick från organisationen Texas Prison Community Advocates, till KXAN.