Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Gisslandrama i Ryssland över: Vakterna oskadda

TT

Publicerad 2024-06-16

Två vakterna togs som gisslan på ett häkte i södra Ryssland där de arbetade.

Efter några timmar stormade säkerhetstjänsten anläggningen och oskadliggjorde gisslantagarna, som uppgavs vara fångar med koppling till terrorrörelsen IS.

Dramat utspelade sig på söndagen på ett häkte i Rostov-na-Donu i södra Ryssland.

Gärningsmännen, som rapporterades vara sex till antalet och beväpnade med knivar, en gummibatong och en brandyxa, hade barrikaderat sig på anläggningens innergård med gisslan.

Förhandlingar hade påbörjats när säkerhetstjänsten stormade byggnaden och fritog gisslan i en specialoperation, rapporterar AP med hänvisning till statliga medier. Landets kriminalvårdsmyndighet skriver i ett uttalande att gärningsmännen ”likviderats”. Exakt vad det betyder är oklart, lokala medier rapporterar att åtminstone vissa av gisslantagarna dödats, skriver AP.

Gärningsmännen beskrivs som IS-medlemmar som hållits frihetsberövade i väntan på terroråtal, skriver AFP med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån Tass. De ska ha tagit sig ut ur sina celler genom att slå ut ett galler. Därifrån tog de sig till en kur där de två vakterna befann sig. Gisslantagarna ska ha begärt en bil och vapen samt möjlighet att lämna anstalten, skriver den fristående ryska nyhetsförmedlaren Baza på meddelandetjänsten Telegram.

Anläggningen omnämns som Häkte nummer ett i Rostovregionen.