Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Nordkorea om pakten: "Omedelbar" hjälp

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-06-20

Rysslands ledare Vladimir Putin och Nordkoreas Kim Jong-Un, vid undertecknandet av ett omfattande avtal på onsdagen.

Säkerhetspakten mellan Ryssland och Nordkorea innebär att länderna omedelbart – och med alla medel – ska hjälpa varandra i händelse av krig.

Den ”oslagbara alliansen” borgar för en ny världsordning, heter det i nordkoreanska kungörelser fyllda av superlativ.

Vladimir Putin och Kim Jong-Un skrev under det ”strategiska partnerskapsavtalet” i Pyongyang på onsdagen.

Kim kallade det en allians. Vladimir Putin använde inte det ordet.

Om något av länderna står under ”direkt hot om en väpnad invasion” så ska de omedelbart samordna sig för att undanröja hotet, står det i avtalet, såsom det läggs fram av Nordkoreas propagandistiska nyhetsorgan KCNA.

Och om något av länderna invaderas och hamnar i krig så ska det andra ”förse militär och annan hjälp med alla tillgängliga medel, utan dröjsmål”, i enlighet med FN-stadgans formuleringar om rätten till självförsvar och bägge länders lagar.

Vill dela upp världen

Enligt KCNA påtalade diktatorn Kim Jong-Un att hans ”hjärta svämmade över av djupa känslor när han stod tillsammans med kamraterna från Ryssland, de innerligaste och allra närmaste av vapenbröder”.

Kim beskriver avtalet som det ”starkaste” som länderna har ingått och som en ”historisk vattendelare”. Han beskriver det också som ett ”fredsälskande och försvarsinriktat” initiativ för att snabba på utvecklingen mot en ”multipolär ny värld”.

Avtalets artikel sex slår också fast att de två länderna ska verka för en ”multipolär världsordning”.

Vladimir Putin har under en längre tid förespråkat en sådan världsordning. Det sätts i relation till en påstådd amerikansk eller västlig hegemoni, som då skulle behöva ersättas av en ny ordning där en viss grupp stormakter får exklusiva intressesfärer i världen. Detta har han fått stöd i av bland andra Kina.

Det har bland annat lyfts fram som en fond till invasionskriget av Ukraina, som då skulle inlemmas i en rysk sfär.

”Som Kalla kriget”

Nordkorea och Ryssland förbinder sig också att inte ingå avtal med andra länder som strider mot det andra landets ”kärnintressen”.

Vladimir Putin tillade vid sitt framträdande i Pyongyang att han inte utesluter ett större militärtekniskt samarbete med Nordkorea, vilket lär avse vapen och materiel. Nordkorea har av allt att döma redan försett Ryssland med mycket vapen till kriget i Ukraina.

Experter liknar avtalet vid en pakt som Nordkorea ingick med Sovjetunionen 1961.

– Nordkorea och Ryssland har helt återställt sin militärallians från Kalla kriget-tiden, säger Cheong Seong Chang vid Sejong-institutet i Sydkorea till AP.