Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Belarus: Ryanairpilot landade frivilligt

Uppdaterad 2021-06-03 | Publicerad 2021-05-31

Belarus utrikesminister Vladimir Makej.

Piloten på Ryanairplanet på väg mellan EU-huvudstäderna Aten och Vilnius som för en vecka sedan tvingades landa i Minsk tog själv beslut om att landa innan Belarus skickade upp stridsflyg, enligt landets utrikesminister Vladimir Makej.

– Först rapporterades ett bombhot. Därefter varnade flygledningen planet. Sedan, som vi sagt förut, tog besättningen 14 minuter på sig att bestämma sig för huruvida de skulle fortsätta resan eller inte, efter att ha diskuterat saken med Ryanairledningen och flygplatsen i Vilnius, säger han till ryska Kommersant.

– Enligt vår militär befann sig inget stridsflygplan i vägen vid den tidpunkten. Om besättningen hade bestämt sig för att landa i Vilnius hade planet lätt kunnat korsa gränsen och landa där i stället, fortsätter han, och förklarar stridsflygets närvaro som en ren service för att "eskortera" planet rätt.

Ryanairs vd Michael O'Leary har en helt annan bild av situationen, och kallar det belarusiska agerandet för en "statligt sanktionerad kapning".

Åtal väntar för Sapega

Efter landning i Minsk greps den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän, ryska Sofia Sapega, som båda var ombord. Hon kan nu räkna med åtal i Belarus, enligt Makej.

– Jag kan inte sia om hur situationen kommer att utvecklas, det finns olika alternativ. Statschefen (Lukasjenko) kan benåda henne eller lämna ut henne till Ryssland, där hon kan avtjäna sitt straff. Vi får vänta och se, säger han.

Kräver frisläppande

EU:s stats- och regeringschefer kräver att Protasevitj och Sapega släpps omedelbart, och har fattat beslut om att stoppa belarusiska flygbolag från att flyga in i europeiskt luftrum, samt uppmanat EU-flygbolag att undvika flygningar över Belarus.

Litauiska åklagare utreder huruvida händelsen utgör "flygkapning i terrorsyfte".

Vad händer i Europas sista diktatur?Vad händer i Europas sista diktatur?