Brittisk studie: Stora evenemang inte mer riskabla än restaurangbesök
Publicerad 2021-05-20
Att trängas på nattklubbar behöver inte vara farligare än en shoppingtur. Det visar preliminära resultat från en brittisk studie som The Times har tagit del av.
Resultaten tyder på att smittspridning på stora evenemang går att begränsa kraftigt – och ökar förhoppningarna om att kunna öppna upp samhället som planerat.
Den senaste månaden har ett en rad regeringsledda testevenemang arrangerats runt om i Storbritannien. Bland annat fotbollsmatcher på nationalarenan Wembley, en nattklubb i Liverpool, nöjesgalan Brit Awards i London och en biljardturnering i Sheffield.
Alla med ett stort antal besökare som varken behövde bära munskydd eller hålla avstånd. Däremot behövde de visa att de nyligen testat negativt för covid-19, och efter sammankomsterna testades de igen för att spåra utfallet.
Preliminära data från forskningsprogrammet visar på att stora evenemang som konserter och fotbollsmatcher utan vare sig munskydd eller social distansering kan vara lika säkra som att besöka ett köpcentrum eller äta på restaurang, skriver The Times som tagit del av resultaten.
”Lovande” resultat
Enligt tidningen visar resultaten att risk för smittspridning på stora evenemang kan begränsas kraftigt. Bland annat genom screening, förbättrad ventilation och andra förebyggande åtgärder. Detta minskar oron för att sportmatcher och konserter skulle kunna orsaka stora smittoutbrott framöver, enligt tidningen.
Testevenemangen är tänkta att utgöra underlag för regeringen i samband med återöppnandet av samhället. Liknande studier görs i bland annat Nederländerna, vilket bland annat möjliggör ett Eurovision Song Contest med publik.
Studieresultaten kommer att presenteras för brittiska ministrar de närmsta dagarna. Troligtvis kommer det stärka argumentet för att att kräva att att man ska kunna uppvisa att man är vaccinerad eller nyligen testat negativt för att få delta.
Den senaste tiden har spridningen av den indiska varianten väckt frågetecken om att lyfta de sista kvarvarande restriktionerna i Storbrittanien. Men enligt The Times bör studieresultatet öka chanserna för samhället kan öppna upp som planerat den 21 juni.
Enligt en regeringskälla till tidningen är resultaten är ”lovande”. Enligt källan kommer det att göra det lättare att argumentera för att stora evenemang inte nödvändigtvis är mer riskabla än andra delar av besöksnäringen, och visar att det går att göra den här typen av evenemang lika smittsäkra som andra dagliga aktiviteter. ”Det är sant att de inte kommer att bli 100 procent säkra, men det går att sänka risken till en rimlig nivå”, säger källan till The Times.
PODD Välkommen, fas fyra
Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.