Finlands Natobesked: Har informerat Sverige

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2023-02-14

Finländska toppolitiker reste till Stockholm på tisdagen.

Där berättade man om vägen mot att gå med i Nato utan Sverige.

– Vi vill informera våra svenska vänner om vad vi håller på med, säger Sannfinländarnas Jussi Halla-aho till Svenska Dagbladet.

Styret i Finland är fortsatt inställt på att gå med i Nato tillsammans med Sverige, men den turkiska blockaden gör att man börjat planera för framtiden.

På tisdagen besökte det finländska utrikesutskottet Sverige för att meddela att man är på väg att stifta lagar som behövs för att kunna gå med i Nato när alla 30 medlemmar i försvarsalliansen har godkänt ansökan, skriver SvD.

– Det är inte i våra händer, vi utgår från att Sverige och Finland går samtidigt in. Men det är inte något vi bestämmer, utan det ligger hos Turkiet. Om Turkiet fattar ett beslut som gör skillnad på de två länderna så är det också en kris för Nato, säger utskottets vice ordförande Erkki Tuomioja till tidningen.

”Vill avtraumatisera”

Enligt Sannfinländarnas Jussi Halla-aho, ordförande i utrikesutskottet, stiftas de nya Natolagarna nu för att frågan inte ska politiseras lagom till riksdagsvalet i april.

Jussi Halla-aho, Sannfinländarna.

– Det finns bred konsensus i finska parlamentet att vi vill fatta lagstiftningen om Nato redan före vårt val i april, det vill säga redan innan vi blivit ratificerade av alla Natoländer. Det finns farhågor att det kan tolkas av Turkiet som en uppmaning att bara ratificera vårt medlemskap, även om Turkiet inte är redo att ratificera Sverige, säger han och tillägger:

– Vi vill informera våra svenska vänner om vad vi håller på med och avtraumatisera vårt beslut, för det har bara att göra med vårt val.

Natochefen: Inte viktigt att det sker samtidigt

Vid Natomötet i Bryssel på tisdagen öppnade även generalsekreteraren Jens Stoltenberg för att Sverige och Finland kan bli medlemmar vid olika tillfällen.

– Det viktiga är att Sverige och Finland båda blir medlemmar i Nato, inte om det sker samtidigt, säger han till TT.

Stoltenberg tillsammans med bland andra USA:s försvarsminister Lloyd Austin under tisdagens Natomöte i Bryssel.

– Jag är övertygad om att bägge länderna blir fullvärdiga medlemmar och jag jobbar hårt för att få igenom ratificeringen så fort som möjligt, säger Stoltenberg.

Den senaste mätningen i Finland visar att hälften av finländarna, 46 procent, vill att Finland ska ansluta sig till Nato utan Sverige om möjligheten uppstår, rapporterar Helsingin Sanomat.

38 procent vill vänta med att gå med i Nato tillsammans med Sverige, medan resterande 15 procent inte vet.