SD-politikern: ”Tacksam till alla vita människor”

Publicerad 2022-10-26

Rashid Farivar (SD).

Riksdagsledamoten Rashid Farivar (SD) är nybliven pappa.

I ett inlägg på Twitter tackar han ”alla vita människor som varit med och skapat det svenska demokratiska välfärdssamhället”.

”Rashid förstår att inlägget var klumpigt formulerat”, skriver SD i ett sms till Aftonbladet.

Rashid Farivar, 40, tillträdde nyligen som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och representerar Västa Götalands valkrets. 

Under tisdagskvällen publicerade han ett Twitterinlägg med en bild på sig själv och sitt nyfödda barn, som väckt stor uppståndelse.

”Här ser ni en jätteglad pappa som är extremt tacksam till svenska välfärdsstaten, vårdpersonalen och alla svenska skattebetalare”, skriver han och fortsätter:

”Han är oerhört tacksam till alla vita människor som har varit med och skapat det svenska demokratiska välfärdssamhället. Tack Sverige”.

Sverigedemokraterna skriver i ett sms till Aftonbladet att man varit i kontakt med Farivar efter att inlägget publicerats.

”Vi har pratat med Rashid och det är helt uppenbart att hans avsikt aldrig var att uppröra eller exkludera någon. Vi har tydligt påtalat för honom att hans intention med detta inlägg löper stor risk att misstolkas. Rashid förstår att inlägget var klumpigt formulerat”, står det i smset.

”Folk kommer bli provocerade”

I en intervju med Härryda-Posten förklarar Rashid Farivar varför han valde att tacka vita.

– Det svenska demokratiska välfärdssamhället har skapats långt innan massinvandringen till Sverige hade påbörjats. Vad jag gör är att jag tar det som vi har idag, och jag tar det som fanns i Sverige för många, många år sedan och jag ser det från mitt perspektiv och jag tycker att jag har rätt att ha det perspektivet för mig själv.

Han säger att syftet inte varit att provocera, men utgår ifrån att folk kommer att bli det ändå.

– Folk kommer bli provocerade. Det är inte mitt problem. Folk kan bli provocerade bara av att se mig med en SD-logga. Det är inte mitt problem. Det är deras problem.

Aftonbladet har sökt Rashid Farivar för en kommentar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln