Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Finska utrikesministern om koranbränningen: En belastning

”Säkert dåligt”

Publicerad 2023-01-23

Pekka Haavisto.

Turkiets reaktioner på koranbränningen i Stockholm har varit kraftiga.

Nu kommenterar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto lördagens händelser.

Han kallar det för en besvärlig dag i Sverige och en ”belastning på färden” mot ett Natomedlemskap.

De turkiska reaktionerna på Rasmus Paludans koranbränning har varit kraftiga och relationen mellan Sverige och Turkiet är spänd.

Nu kommenterar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto händelsen.

Han säger att lördagen var en besvärlig dag i Sverige.

– Provokationerna påverkar lätt stämningen och atmosfären och väcker motreaktioner. Nu är det viktigt att hålla ögonen på bollen i Natoprocessen, säger Haavisto till finska nyhetsbyrån STT enligt Hufvudstadsbladet.

Ställde in möte

Han syftar både på Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden och den Natokritiska demonstrationen som hölls senare samma dag. Där sågs demonstranter hoppa på en Erdoganflagga.

Haavisto kallar lördagens händelser för en "belastning på färden" mot ett svenskt och finskt Natomedlemskap.

Att det planerade mötet mellan utrikesminister Pål Jonson (M) och hans turkiska ministerkollega senare i veckan ställts in är inte bra, menar han.

– Det är förstås säkert dåligt för själva Natoratificeringsprocessen, ifall man skjuter upp möten som gäller kontakterna mellan länderna.

Rasmus Paludan.

Tände eld på svenska flaggan

Från turkiskt håll har man fördömt koranbränningen. Senare på lördagen samlades hundratals utanför det svenska konsulatet i Istanbul för att protestera.

Där tände man eld på en svensk flagga.

Flera turkiska ministrar och talespersoner har uttalat sig i skarpa ordalag, men president Recep Tayyip Erdogan har hittills inte kommenterat den.

Den svenska regeringen har tagit avstånd från koranbränningen. Statsminister Ulf Kristersson kommenterade händelsen på lördagskvällen. Han ville ”uttrycka sin sympati för alla muslimer som tagit illa vid sig av det som har hänt i Stockholm idag”.

”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt”, skrev Kristersson på Twitter.