Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

De får Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019

Olga Tokarczuk och Peter Handke prisas

Publicerad 2019-10-10

Polska författaren Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur 2018 och den österrikiske författaren Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019.

Det meddelades på en pressträff på Börshuset på torsdagen.

Förväntningarna har varit stora inför årets Nobelpris i litteratur.

På grund av skandalerna inom Svenska Akademien valde man att ställa in förra årets Nobelpris och i stället dela ut 2018 och 2019 års pris i år.

På torsdagen avslöjades att den polska författaren Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur 2018 och den österrikiske författaren Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019.

57-åriga Olga Tokarczuk är en av Polens främsta författare och fått flera litterära priser.

Hennes böcker har översatts till till 30 språk och redan tio minuter efter beskedet toppade hennes böcker Jakobsböckerna och Björnens ögonblick Adlibris försäljningslista.

Hon tilldelas 2018 års litteraturpris med följande motivering:

”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.

” Överraskad och glad”

Tokarczuk satt i en bil i Tyskland när hon fick beskedet.

– Jag är överraskad och glad, och det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag kommer från Centraleuropa, och det här är ett bevis på att den centraleuropeiska litteraturen fortfarande har något viktigt att berätta för världen, säger hon till TT.

76-årige Peter Handke har förutom som författare, även verkat som översättare och filmregissör. Han har totalt gett ut ett 70-tal titlar och är främst känd för ”Berättelse om ett liv”.

Han tilldelas 2019 års litteraturpris med följande motivering:

”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson, berättar att det var en mycket berörd Handke som mottog beskedet, och fick därmed inte fram så många ord.

Får nio miljoner var

Turbulensen inom Svenska Akademien ledde till att man hösten 2018 bildade en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga.

Ledamöter från den ordinarie Akademien är Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro medan de externa sakkunniga är Mikaela Blomqvist, Gun-Britt Sundström, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer och Henrik Petersen.

Tillsammans har de tagit fram en lång lista med 180 förslag på potentiella Nobelpristagare.

Anders Olsson beskriver arbetet som ”mycket smidigt” och uppger att dialogen har vidgats och varit en annan typ av samtal men vill inte ytterligare kommentera det interna arbetet.

De båda vinnarna har meddelat att de kommer att delta på Nobeldagen den 10 december och då motta prissumman på nio miljoner kronor vardera.

Aftonbladet rapporterar live: Nobelpriset i litteratur

 Klockan 13 presenteras vilka som får Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019. Följ Aftonbladets liverapportering här. 

Denna chatt är stängd.

  • Därmed avslutas pressträffen.

  • Prissumman på nio miljoner kronor kommer tilldelas dem vardera. 

  • Dialogen har vidgats och varit en annan typ av samtal men mer än så vill inte Anders Olsson säga om det interna arbetet.

  • Arbete inför beskrivs av Anders Olsson som ”mycket smidigt”. 

  • Handke​ sägs ha varit mycket berörd av priset och fick inte fram några ord berättar Anders Olsson på pressträffen. Han var hemma i sitt hus när han fick beskedet.



PODD Krisen i Svenska Akademien

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Martin Agaard, tf kulturchef på Aftonbladet, om Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Därför blev det inget Nobelpris 2018

  • I maj 2018 meddelade Svenska Akademien att man sköt upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren, förtydligade Akademien, skulle i stället utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
  • I pressmeddelandet hette det att man sköt upp priset mot bakgrund av krisen i Akademien: "Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses."
  • Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Den nya kommittén har nu tagit fram sin långa lista, som består av omkring 180 förslag på potentiella Nobelpristagare
     

Källa: TT

Nobelveckan 2019: Så delas priserna ut


Måndag 7/10
Fysiologi eller medicin – meddelades av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.


Tisdag 8/10
Fysik –  meddelades av Kungliga Vetenskapsakademien.


Onsdag 9/10
Kemi – meddelades av Kungliga Vetenskapsakademien.


Torsdag 10/10
Litteratur – två pristagare meddelas av Svenska Akademien.


Fredag 11/10
Fredspriset – meddelas av Nobelkommittén.


Måndag 14/10
Ekonomi – Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.