Vart fjärde influensafall spreds på sjukhus
Publicerad 2020-07-15
En av fyra inlagda patienter som fick influensa smittades sannolikt på sjukhuset där de låg. Det visar en ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Forskaren Martina Sansone anser att man kan lära av åtgärder från coronapandemin.
– Då skulle vi få ner siffrorna ganska dramatiskt tror jag, säger hon.
Studien är en del av en avhandling om influensaspridning på sjukhus.
Martina Sansone, specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som disputerar med avhandlingen har analyserat virus-dna hos patienter inlagda på samma avdelning. Proverna visade att patienterna hade samma virus. Tillsammans med kopplingen i tid och rum ger dna-analysen ytterligare stöd för att smittan i de aktuella fallen skett inom vården.
– Det är nästan som en brottsplatsundersökning. Man har bara kunnat göra sådana här dna-analyser de senaste åren. Det finns väldigt lite tidigare forskning, säger Martina Sansone.
I studien framgår att 114 patienter, eller 26 procent, av 435 vuxna som vårdades på Sahlgrenska och hade influensa troligtvis smittats på sjukhuset. Studien gjordes under influensaperioden 2016–2017 och det krävs att en person insjuknar inom 48 timmar in i sjukhusvistelsen för att det ska klassas som vårdrelaterat.
Siffran var överraskande hög enligt Sansone.
Bland de insjuknade avled 26 personer. Flera av dem var äldre med hjärt- eller lungsjukdomar.
Brist på plats och personal
– Det är brist på vårdplatser och vårdpersonal, det är allmänt känt. Det är mycket omsättning och patienter flyttas runt mellan olika rum och avdelningar när man gör olika prioriteringar. Multipla kontakter är extremt vanligt hos patienter som ligger inne, säger Martina Sansone.
Hon har även studerat samma sak på Kungälvs sjukhus som visar liknande tendenser kring smittspridning.
– Vårdpersonalen gör det bästa för patienten framför sig. Det är omöjligt för dem att tänka på allt. Att minska smittspridningen på sjukhusnivå ligger högre upp i ledningen.
Kan lära av pandemin
Sedan utbrottet av covid-19 har både intresset för virussjukdomar samt kunskap om smittspridning ökat. Åtgärder som Martina Sansone föreslår är vid tiden för influensan, mellan åtta och tolv veckor varje år, att göra snabbtester på akuten och införa mer isolering i sjukhusmiljön.
– Vi vet att influensan kommer varje år och drabbar den här patientgruppen. En lärdom under pandemin är att det behövs mer snabba provtagningar. Då skulle vi få ner siffrorna ganska dramatiskt tror jag.
Helst skulle det finnas en hel influensaavdelning under de här veckorna, vilket skulle kunna vara en genomförbar åtgärd men resurskrävande eftersom det rör sig om hundratals patienter.
Viktigt är att fler tillhörande riskgrupp vaccinerar sig. I dag väljer bara omkring 50 procent av äldre i Sverige att göra det.
– Vaccin beskrivs av flera som en lösning på den här pandemin. Vi har en återkommande sjukdom varje år med fungerande vaccin och behandling, ändå dör många tyvärr, säger Martina Sansone.