Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Polisen misstänker mordbrand på reningsverket

TT

Publicerad 2022-06-16

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand på avloppsreningsverket i Norrstig. Arkivbild.

Branden i avloppsreningsverket i Norrstig i Härnösands kommun på onsdagen kan ha varit anlagd. Det konstaterar polisen som har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand, rapporterar P4Västernorrland.

– Omständigheter i det här ärendet gör att vi misstänker att det kan röra sig om en anlagd brand. Jag kan inte gå in på vad det rör sig om i nuläget, säger Maria Linné som är polisens presstalesperson i region Nord, till radion.

Platsen är sedan en tid avspärrad för teknisk undersökning.

Branden som startade vid sextiden på morgonen ledde till kraftig rökutveckling och ett så kallat VMA – viktigt meddelande till allmänheten – utfärdades.

Räddningstjänsten lät reningsverket brinna ned helt och spillvatten från 1 200 hushåll i området släpps nu ut orenat i Älandsfjärden. Hemab, som driver anläggningen, ber boende i området att vara sparsamma med avloppsanvändningen.

”Allt fungerar som tidigare hemma hos våra kunder men det vore bra om vi tillfälligtvis kunde minska belastningen. Givetvis ska man kunna använda toaletter och så vidare som man vill, men om det är möjligt att ta kortare duschar eller kanske skjuta upp tvätten några dagar vore vi tacksamma”, säger Fredrik Olsson, chef vid Hemab, i ett pressmeddelande.

Hemab utreder vilken eventuell miljöpåverkan utsläppet av spillvatten kan få.