Juntan har dödat, men protesterna fortsätter

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

Jesper Bengtsson: ”Människor blir förbannade av repressionen”

Militärjuntans svar på munkarnas revolt i Burma har skördat sina första dödsoffer. Minst tre rapporteras ha skjutits eller slagits till döds. Möjligen ännu fler. En av dem är en flicka på 20 år.

Alla antog att juntan skulle svara med våld när demonstrationerna växte sig större.

Just nu verkar deras reaktion dock ha fått motsatt effekt. Det är mycket svårt att få direkta rapporter inifrån Burma. Juntan har stängt av mobilnät och flera internetkaféer har fått slå igen. Mina knapphändiga rapporter säger ändå att fler har gett sig ut på gatorna sedan militären slg till mot demonstranterna tidigare idag. Människor blir förbannade av repressionen. Juntan har inte lyckats skrämma dem. Inte än.

Tre faktorer avgör hur det går i fortsättningen.

För det första munkarnas och folkets uthålighet. Ingen tror att juntan kommer ge upp sitt totala maktinnehav utan motstånd, men hur

länge orkar folket stå emot trycket från tårgas, batonger och automatgevär?

För det andra juntan. De är nu hårt pressade och de har omvärldens ögon på sig. Hittills har det inte spelat någon roll för deras aktioner. De har flera gånger tidigare krossat den demokratiska oppositionen med våld. Men hur länge håller den strategin? Rykten talar om en konflikt mellan generalerna. Några vill samtala med oppositionen.

För det tredje omvärlden. Burmas främsta allierade Kina har hittills sagt att de inte lägger sig i Burmas interna angelägenheter, men

under ytan pågår ett annat spel. Kan Kina få juntaledaren Than Shwe att inse att dialog är den enda vägen framåt?

Ingen kan förutse nästa steg i den process som nu pågår inne i Burma.

En sak verkar dock säker: när allt detta är över kommer Burma ha förändrats. Låt oss hoppas att det blir till det bättre.