Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Nu ska lökarna i jorden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-27

Frossa i tulpaner – 28 nya favoriter

September och oktober är den bästa tiden att plantera tulpanlökar.

Eftersom utbudet är enormt – det finns runt 2?600 olika tulpan-sorter – är det inte så lätt att välja.

Men vi har valt ut några extra spännande sorter för att inspirera till att våga lite extra.

Allt finns samlat i löken. Peta bara ner några lökar i jorden nu, så kan du njuta av blomsterprakten när de bryter igenom det smältande snötäcket nästa vår.

Ett bra tips är att välja både tidiga och sena sorter – på så vis får du blommande tulpaner i rabatten hela våren.

Dessutom kan du vända hälften av lökarna upp och ner, det vill säga med spetsen nedåt. Då förlänger du nämligen rabattens blomningstid, eftersom det dröjer några extra dagar för de felvända lökarna att växa åt rätt håll.

Lågväxande längst fram

Allra vackrast blir det om du placerar de lågväxande tulpanerna längst fram i rabatten. Och glöm inte att sätta tulpanlökar även under buskar och i perenna rabatter.

Löken vill ha ett planteringsdjup på två–tre gånger sin egen höjd. Använd en spade med ett rejält blad. Gräv en 5–15 cm djup grop. Gropens botten ska vara ordentligt vid så att hela lökplattan får kontakt med jorden.

Se till så att det inte bli något hålrum under lökplattan, eftersom rötterna då blir hängande ”i luften” och torkar ut. Eller så ruttnar de om det regnar och hålrummet fylls med vatten.

Vattna efter planteringen så att jorden kring lökarna slammar till ordentligt. Och glöm inte att gödsla med till exempel benmjöl. På våren gödslar du igen, men med ett mera snabbverkande medel som blodmjöl eller konstgödsel.

Museum med tulpaner från 1595

Tulpanen Duc van Tol Red and Yellow.

Hitta spännande lökar på nätet

Följ ämnen i artikeln