Villa exploderade i Limhamn

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-14

Brandkåren var 150 meter bort. Räddningsledaren: Det var ren tur att vi inte var i huset

Den stora tvåvåningsvillan är totalförstörd.

Ett tiotal fastigheter i närheten fått mindre skador inklusive krossade fönster.

– Vi var bara 150 meter därifrån och på väg in när det small. Det kunde gått riktig illa, säger räddningsledaren Joakim Martikainen.

Det var klockan 13.34 som räddningstjänsten i Malmö fick larm om en misstänkt gasläcka mitt på Karsholmsgatan i Limhamn, en mindre gata med drygt ett dussin villor.

Äldre par

Då hade fastighetsägaren, ett äldre par, redan tagit sig ut tillsammans med sin inneboende, en kvinna och hennes hundar.

Brandkåren var bara ett stenkast därifrån och trodde att man skulle lokalisera och täta en gasläcka när man hörde smällen och såg rökmolnet.

– Hade vi varit framme en minut tidigare så hade vi varit på plats i huset när det small. Det var ren tur att vi inte var där för det kunde gått åt h-e, säger Joakim Martikainen, räddningsledare och jourhavande brandingenjör.

– Vi var kanske 150 meter därifrån. Så vi har tagit in de killar som var med där och vi ska prata lite. Vi kommer också att att se över våra rutiner.

Halva natten

Ännu sent på eftermiddagen pågick röjningsarbetet vid den rykande tegelhög en som varit en vit villa.

Som mest jobbade 15 brandmän på platsen. Man lät gasen brinna ut helt innan man satte igång eftersläckning.

– Det kommer säkert att hålla på halva natten. Huset är helt utplånat, det ser ut som det bombats. Men det händer inte så mycket mer här nu, säger Joakim Martikainen.

Ett tiotal grannhus har skador. Tryckvågen från explosionen har krossat ett stort antal fönster, tegelstenar från villan som exploderade har vräkts omkring. Men ingen människa tycks ha skadats, något som bara kan kallas ren tur med tanke på hur området ser ut.

Ledningen avstängd

– Gasleverantören har stängt av gasen nu så det bedöms inte finnas någon risk för fler explosioner, säger Hans Nilsson, länsvakthavande vid polisen i Skåne.

Ett halvdussin poliser skickades till villaområdets för att sköta avspärrningarna.

– Vi har just nu inga uppgifter om personskador. Däremot har ett stort antal fönster krossats i husen runtomkring och villan där det small är totalförstörd.

Kommunens posom-grupp har kopplats in och hjälper de boende som drabbats av explosionen.

Förutom paret som bodde i den vita villan har flera kringboende evakuerats och kommer inte att kunna bo hemma i natt.

ANNONS