Livsmedelsverket polisanmäler köttfuskarna

Publicerad 2012-11-01

”Vi anser att de begått brottsliga handlingar”

Livsmedelsverket har fått nog av den falska oxfilén.

Nu polisanmäler myndigheten de tre företag som tagit bluffköttet till Sverige.

– Det är inte ofta vi gör en åtalsanmälan men vi anser att de begått brottsliga handlingar, säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket.

Under hösten har Aftonbladet flera gånger berättat om hur sammanpressat fläskkött sålts som oxfilé på flera platser i landet.

I går var det dags igen, och nu har Livsmedelsverket fått nog – och polisanmält tre företag.

Felaktig märkning

Det är de tre importföretagen Heat AB, Barter Invest AB och CKA charkförmedling som polisanmälts.

– I åtalsanmälan påstår vi att det begåtts brottsliga handlingar. Och vi pekar på ett flertal punkter där vi menar att brott begåtts, säger Jan Sjögren, chef för kontrollstödsenheten vid Livsmedelsverket.

Bland annat menar myndigheten att företagen brutit mot reglerna kring märkning och tillsatser.

– Vi menar att de bryter mot märkningsföreskrifterna när de märker fläskfilé som oxfilé, och de har tillsatt färgämnen som inte är tillåtna, säger Jan Sjögren.

Kartläggningsarbetet fortsätter

Enligt Jan Sjögren är det inte särskilt vanligt att Livsmedelsverket polisanmäler företag.

– Nej, det är inte ofta vi gör en åtalsanmälan men vi anser att de begått brottsliga handlingar, säger han.

Och under tiden som åklagaren utreder om man ska väcka åtal mot företagen fortsätter Livsmedelsverket med sin kartläggning av bluffköttet.

– Arbetet fortsätter och vi har kontaktat de stora leverantörerna för att se till att de är på tårna. Men när det gäller själva åtalsanmälan har vi alltså riktat in oss på de företag som vi anser har tagit in köttet till sverige, säger Jan Sjögren.

Det falska köttet är ojämnt i färgen

Färgen. För ett otränat öga är det svårt att se någon direkt skillnad på en äkta oxfilé och en falsk variant. Men enligt Livsmedelsverket kan man skilja de två åt genom köttets färg. Det falska köttet har en ojämn färg och ofta röda ytterkanter – medan oxfilén har en och samma färg rakt igenom.

Smaken. Även om det inte är bra att äta rått fläskkött är det lättaste sättet att skilja den äkta varan från kopian att smaka på köttet. Fläskfilé smakar fläsk – även om det färgats. Om köttet inte är well done så kommer man absolut reagera på smaken av dåligt tillagat fläskkött, enligt Livsmedelskontrollen i Stockholm Stad.

Konsistensen. De olika köttsorterna skiljer såg åt i både textur och konsistens. Fläskfilén är kompaktare och hårdare, medan oxfilén är mer mjuk och mör. Det går att avslöja genom att klämma på filén, men även här fungerar det allra bäst om man tar en tugga.

Storleken. Generellt sett kommer fläskfilé i mindre förpackningar än oxfilé. Förvisso kan en del oxfiléer vara ovanligt smala och fläskfiléer vara ovanligt breda, men ett bra riktmärke är att den äkta varan kommer i större bit.

ANNONS