Lars, 67, köpte falsk oxfilé på Ica

Uppdaterad 2012-11-01 | Publicerad 2012-10-31

Köttskandalen rullar vidare.

Den falska oxfilén har inte alls stoppats på grossistnivå som Livsmedelsverket uppgett – utan sålts i butik.

– Det smakade riktigt illa, nästan som metall, säger Lars Wahlberg, 67.

För två veckor sedan berättade Aftonbladet att sammanpressat fläskkött sålts som oxfilé på flera platser i Sverige. Livsmedelsverket menade att bluffköttet stoppats på grossistnivå och inte nått landets butiker. Men Livsmedelsverket hade fel.

Den 1 augusti i år köpte nämligen Lars Wahlberg, 67, ett kilo fruset bluffkött i en Ica-butik.

”Var ovanligt rund”

– Den var ju frusen så först anade jag ingenting, säger han.

Lars köpte ”oxfilén” på Ica i Helsingborg, och när klockan började närma sig middagstid bestämde sig han och frun för att äta lite extra gott – trots att köttet var fruset.

– Ja, vi visste inte vad vi skulle äta så då tog jag fram sågen och sågade loss två fina mittenbitar, säger Lars Wahlgren.

Lars tillagade köttet, som man ofta gör när det gäller oxkött, genom att inte genomsteka det helt – men smakupplevelsen blev inte vad han hade väntat sig.

– Det smakade riktigt illa, nästan som metall, säger Lars Wahlgren.

Läste artikel – förstod att det var bluff

Ett par månader senare uppdagades hela oxfilébluffen. Och när Lars läste om fusket skar han loss ytterligare en bit från den frusna filén – och skickade den till Livsmedelsverket för analys. Nu har svaren kommit, och det var mycket riktigt fläskkött som Lars köpt.

– Det är ju beklämmande. Man har ju läst om att man bluffar med köttfärs och sådant men det kanske är bättre pengar i falsk oxfilé, vad vet jag, säger Lars.

Butiken har nu ersatt Lars för den falska filén, och när bluffen avslöjades togs all oxfilé bort från butiken.

– Vi tog bort allt, oavsett var det kom ifrån, så fort vi fick veta detta, säger butikschefen Robert Weis.

Och på Ica Sverige har man också gått igenom sitt sortiment.

– Det här köttet ska inte ha kommit från vårt centralsortiment men trots det har vi tittat igenom allt så att inget blivit fel, säger Ronnie Johansson på Icas presstjänst.

Miljöförvaltningen startar utredning

När miljöförvaltningen i Helsingborg fick reda på vad som inträffat tog man beslut om att starta en utredning.

– Vi följer upp det här men vi har inte startat utredningen än. Vi väntar fortfarande på mer information, säger Olu Lindström, chef på avdelningen för livsmedel.

Och det är inte omöjligt att fler konsumenter köpt fläsk istället för oxe utan att veta om det.

– Det här är det enda fallet vi känner till och det vi försöker ta reda på nu är ju var det här köttpartiet kommer ifrån och om det kan ha spritt sig till andra butiker och restauranger, säger Olu Lindström.

Det falska köttet är ojämnt i färgen

Färgen. För ett otränat öga är det svårt att se någon direkt skillnad på en äkta oxfilé och en falsk variant. Men enligt Livsmedelsverket kan man skilja de två åt genom köttets färg. Det falska köttet har en ojämn färg och ofta röda ytterkanter – medan oxfilén har en och samma färg rakt igenom.

Smaken. Även om det inte är bra att äta rått fläskkött är det lättaste sättet att skilja den äkta varan från kopian att smaka på köttet. Fläskfilé smakar fläsk – även om det färgats. Om köttet inte är well done så kommer man absolut reagera på smaken av dåligt tillagat fläskkött, enligt Livsmedelskontrollen i Stockholm Stad.

Konsistensen. De olika köttsorterna skiljer såg åt i både textur och konsistens. Fläskfilén är kompaktare och hårdare, medan oxfilén är mer mjuk och mör. Det går att avslöja genom att klämma på filén, men även här fungerar det allra bäst om man tar en tugga.

Storleken. Generellt sett kommer fläskfilé i mindre förpackningar än oxfilé. Förvisso kan en del oxfiléer vara ovanligt smala och fläskfiléer vara ovanligt breda, men ett bra riktmärke är att den äkta varan kommer i större bit.

ANNONS