”Falsk oxfilé såld till Coop”
Uppdaterad 2022-06-29 | Publicerad 2012-10-17
Kan ha sålts i flera år
Köttet såldes som oxfilé – men egentligen var det färgat fläsk.
Och trots att flera ton beslagtagits av Livsmedelsverket kan fuskfilén finnas i butikerna.
– Vi sålde bland annat till Coop och restauranggrossister, säger Anders Nordström på CKA Chark som köpte kött från den berörda importören.
I går avslöjade Svenska Dagbladet att flera ton färgad fläskfilé sålts till Sverige, märkt som oxfilé.
Det var en grossist som märkte att den påstådda oxfilén inte betedde sig som den skulle och slog larm.
Köttet kom från importören Heat AB i Svalöv och när bluffen upptäcktes beslagtogs det aktuella partiet – som då sålts vidare till Svensk Cater i Karlstad och ML Food i Sundsvall.
”Slinker igenom”
– Allt kött har blivit beslagtaget och jag håller på att dra i gång en rättsprocess mot det företag i Ungern som jag köpt köttet från, säger Åke Hultberg på Heat AB till Aftonbladet.
Men trots att både Livsmedelsverket och Heat AB menar att köttet stoppats på grossistnivå kan köttet ha nått butikerna.
– Vi har ett finmaskigt nät, men trots det kan bluffköttet slinka igenom, säger Daniel Selin, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholm Stad.
Köttpartier kartläggs
I dag avslöjar Svenska Dagbladet att det falska köttet kan ha sålts i butik – i flera år.
– Vi sålde bland annat till Coop och restauranggrossister, säger Anders Nordström från den numera nedlagda grossisten CKA Chark som även de köpte kött från Åke Hultberg på Heat.
Enligt SvD ska Livsmedelsverket nu kartlägga flera köttpartier.
– Vi har tydliga indikationer på att några större grossistfirmor sålt vidare till restauranger, säger Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till tidningen.
Kan vara farlig att äta
Förutom att den falska filén lurar konsumenterna kan den dessutom vara direkt farlig om den inte tillagas ordentligt.
– Det är aldrig bra att äta rått fläskkött. Det kan ju innehålla både trikiner och bakterier om det inte är riktigt tillagat, säger Lena Björklund Stoehr på Restaurangenheten i Stockholms Stad.
Det falska köttet är ojämnt i färgen
Färgen. För ett otränat öga är det svårt att se någon direkt skillnad på en äkta oxfilé och en falsk variant. Men enligt Livsmedelsverket kan man skilja de två åt genom köttets färg. Det falska köttet har en ojämn färg och ofta röda ytterkanter – medan oxfilén har en och samma färg rakt igenom.
Smaken. Även om det inte är bra att äta rått fläskkött är det lättaste sättet att skilja den äkta varan från kopian att smaka på köttet. Fläskfilé smakar fläsk – även om det färgats. Om köttet inte är well done så kommer man absolut reagera på smaken av dåligt tillagat fläskkött, enligt Livsmedelskontrollen i Stockholm Stad.
Konsistensen. De olika köttsorterna skiljer såg åt i både textur och konsistens. Fläskfilén är kompaktare och hårdare, medan oxfilén är mer mjuk och mör. Det går att avslöja genom att klämma på filén, men även här fungerar det allra bäst om man tar en tugga.
Storleken. Generellt sett kommer fläskfilé i mindre förpackningar än oxfilé. Förvisso kan en del oxfiléer vara ovanligt smala och fläskfiléer vara ovanligt breda, men ett bra riktmärke är att den äkta varan kommer i större bit.