En sprakande Nobelkväll i Stadshuset
Publicerad 2012-12-11
Glittrande smycken, sprakande klänningar och kungligheter.
Nio pristagare och sex pris att dela ut.
Nobeldagen bjöd på allt från spännande smaker vid middagen till glömda tal.
Nobeldagen började i Oslo där fredspriset delades ut till EU.
– Fred är numera självklart. Det är därför vi är här idag. Europa måste lova att det består, säger EU:s permanente ordförande Herman van Rompuy, under prisutdelningen i Oslo.
1360 gäster
Prisutdelningen fortsatte sedan i Konserthuset i Stockholm – där hela kungafamiljen var på plats.
Kronprinsessan Victoria i smaragdgrönt, prinsessan Madeleine i ljusgrå och drottning Silvia i ljust lila.
Omkring klockan 18 anlände de första gästerna till Stadshuset i Stockholm där Nobelmiddagen årligen äger rum.
I Blå hallen hade det dukats upp till fest för 1360 gäster, inklusive honnörsbordet.
När samtliga slagit sig ned vid borden serverades förrätten:
gravad röding med blomkålsterrine, Kalixlöjrom och dillmajonnäs. Varmrätten bestod av fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker,
mandelpotatispuré och rödvinssås.
”Otroligt vacker och spännande”
Enligt Aftonbladets reporter på plats i Blå hallen, Linda Hjertén, var varmrätten ”god och trygg med tråkig”.
– Som söndagsmaten hemma hos farmor.
Till efterrätt serverades en trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet.
– Otroligt vacker och spännande smaker, rapporterar Linda Hjertén.
När efterrätten dukats av var det dags för pristagarna att hålla sina tacktal.
Mo Yan, pristagaren i litteratur, började sitt tal med att berätta att han glömt det nedskrivna talet på sitt hotell.
I stället skulle han tala direkt från hjärtat.
Kvällen avslutades med dans i Gyllene hallen för gästerna och mingel med pristagarna i Prinsens galleri för kungligheterna.