En sprakande Nobelkväll i Stadshuset

Publicerad 2012-12-11

Glittrande smycken, sprakande klänningar och kungligheter.

Nio pristagare och sex pris att dela ut.

Nobeldagen bjöd på allt från spännande smaker vid middagen till glömda tal.

Nobeldagen började i Oslo där fredspriset delades ut till EU.

– Fred är numera självklart. Det är därför vi är här idag. Europa måste lova att det består, säger EU:s permanente ordförande Herman van Rompuy, under prisutdelningen i Oslo.

1360 gäster

Prisutdelningen fortsatte sedan i Konserthuset i Stockholm – där hela kungafamiljen var på plats.

Kronprinsessan Victoria i smaragdgrönt, prinsessan Madeleine i ljusgrå och drottning Silvia i ljust lila.

Omkring klockan 18 anlände de första gästerna till Stadshuset i Stockholm där Nobelmiddagen årligen äger rum.

I Blå hallen hade det dukats upp till fest för 1360 gäster, inklusive honnörsbordet.

När samtliga slagit sig ned vid borden serverades förrätten:

gravad röding med blomkålsterrine, Kalixlöjrom och dillmajonnäs. Varmrätten bestod av fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker,

mandelpotatispuré och rödvinssås.

”Otroligt vacker och spännande”

Enligt Aftonbladets reporter på plats i Blå hallen, Linda Hjertén, var varmrätten ”god och trygg med tråkig”.

– Som söndagsmaten hemma hos farmor.

Till efterrätt serverades en trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet.

– Otroligt vacker och spännande smaker, rapporterar Linda Hjertén.

När efterrätten dukats av var det dags för pristagarna att hålla sina tacktal.

Mo Yan, pristagaren i litteratur, började sitt tal med att berätta att han glömt det nedskrivna talet på sitt hotell.

I stället skulle han tala direkt från hjärtat.

Kvällen avslutades med dans i Gyllene hallen för gästerna och mingel med pristagarna i Prinsens galleri för kungligheterna.