Tårgas mot demonstranter i Kairo

Publicerad 2012-12-04

Protester mot Mursis dekret

Demonstranter och polis har drabbat samman nära presidentpalatset i Kairo.

Enligt Sky news skjuter polisen tårgas mot demonstranterna.

I protest mot Egyptens president Muhammad Mursis dekret har oppositionspolitiker och aktivister organiserat marscher mot presidentpalatset och Tahrirtorget i Kairo i dag.

När demonstranterna var nära presidentpalatset i Heliopolis i östra Kairo drabbade de samman med polis, som sköt tårgas.

Skanderar slagord

Tusentals personer har gett sig ut på Kairos gator, där de viftar med egyptiska flaggor och skanderar slagord mot presidenten och hans beslut att öka sin egen makt.

En reporter från Daily News Egypt twittrar att ju närmare palatset demonstranterna kommer desto högre blir ropen: "Folket vill att regimen faller". Samma slagord riktades mot förre presidenten Hosni Mubarak i början av 2011.

För att protestera mot bristande pressfrihet har vissa oberoende och oppositionella tidningar i Egypten vägrat ge ut tidningar i dag. Hundratals journalister samlades utanför journalistförbundets lokaler i Kairo och marscherade sedan mot Tahrirtorget, rapporterar tidningen al-Ahram på nätet.

Domarna strejkar

Högsta konstitutionsdomstolen i Egypten har lagt ner sitt arbete tills vidare. Strejken är en protest mot påtryckningar, säger domarna.

De förklarar att de inte kunnat meddela ett viktigt utslag på grund demonstrationerna av anhängare till president Muhammad Mursi i söndags.

Oppositionella grupper och partier säger att de ska demonstrera på Tahrirtorget och utanför parlamentet på tisdagen mot landets nya grundlag och en folkomröstning om den.

TT-AFP-Aftonbladet