900 ska bort från Karolinska

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-14

Ledningen för Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholms läns landsting vill minska personalen med 900 personer, enligt ett pressmeddelande.

Sjukhusets styrelse ska ta ställning till förslaget i morgon.

Alla personalgrupper vid sjukhuset kommer att beröras.

– Om styrelsen antar förslaget, vidtar ett omfattande arbete för att bestämma exakt hur personalminskningarna ska kunna genomföras inom de olika verksamheterna, står det i pressmeddelandet.

– Det sparbeting som Karolinska Universitetssjukhuset måste klara för att få balans i ekonomin, innebär en kostnadsreduktion på helårsbasis av 450 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 3,4 procent av Karolinskas totala kostnader. Denna kostnadsreduktion är 100 miljoner kronor lägre än tidigare förutsedda sparkrav, står det i pressmeddelandet.

Sjukhuset har för närvarande 15 800 anställda, och vid slutet av 2009 ska personalstyrkan ha reducerats med 6 procent, alltså 900 personer.

– Exakt hur många anställda som måste sägas upp kan inte avgöras i nuläget, men ett varsel - alltså en förvarning - om möjliga uppsägningar av 600 anställda, ska lämnas till länsarbetsnämnden, enligt sjukhusledningens förslag till styrelsen. Sjukhusledningens förhoppning är att de faktiska uppsägningarna ska bli väsentligt färre än så, skriver sjukhuset i pressmeddelandet.