Aftonbladet

Dagens namn: Uno

"Lägger munkavle på värnpliktiga"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

Chefredaktör: De tillåts inte prata med journalister

Ulrika Häggroth chefredaktör för tidningen Värnpliktsnytt har JO-anmält försvarsmakten för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

– Man lägger munkavle på värnpliktiga och befäl. De tillåts inte prata ensamma med våra reportrar och höga chefer efterforskar vad som sagts, säger Ulrika Häggroth.

Ulrika Häggroth chefredaktör för tidningen Värnpliktsnytt.

Som chefredaktör för Värnpliktsnytt upplever hon att höga chefer inom försvarsmakten hindrar värnpliktiga och befäl från att utnyttja sina lagliga rättigheter att tala med medierna.

– Det senaste halvåret har det blivit fler och fler grova brott mot grundlagen, säger hon.

Nu har hon valt att JO-anmäla en hög chef inom försvarsmakten som hon menar har vägrat lämna ut offentliga handlingar.

Frågade efter källan

– Vi ville skriva om en händelse där svenska plan hade blivit beskjutna i utlandet. Men han vägrade lämna ut offentliga dokument och började ställa frågor om var vi fått informationen ifrån. Hur har du fått det här? Vem är det som sagt det och vem är källan? sa han, säger Ulrika Häggroth.

Enligt lag är det förbjudet för myndighetspersoner att eftersöka källor. Det anser hon att chefen inom försvarsmakten verkade saknade insikt, kunskap och förståelse för.

30-tal liknande fall

– Det här är bara ett av ett 30-tal fall som jag har på lager. Jag kommer att göra fler anmälningar men inte på alla incidenter, säger Ulrika Häggroth.

Staffan Dopping Försvarsmaktens informationsdirektör vill inte kommentera den specifika anmälan men säger att han tar mycket allvarligt på anklagelserna.

– Jag känner till händelsen och vi har uppmärksammats av Värnpliktsnytt om att de ofta bemöts med bristande respekt. Sådant agerande är alltid oacceptabelt. Jag har tidigare lämnat in ett meddelande till alla informatörer i försvarsmakten att de inte får missa på yttrandefrihten, säger han.

Han anser sig dock inte vara tagen på sängen.

Hundra år av hemlighetsmakeri

– Det här ett resultat av försvarets historia. Förut var vi en bunker och nu ska vi vara ett växthus. Det har varit slutet i hundra år med hemlighetsmakeri. Nu ska det förändras så att det blir öppet, tillgängligt och transparent.