"En världsförfattare"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-09

Litteraturexpert hyllar valet av Clézio

– En riktig världsförfattare, säger Anders Cullhed professor i litteraturvetenskap vid Stockholmsuniversitet, när han får höra att J.M.G. Clézio blev årets nobelpristagare i litteratur.

– Han tillhör enligt min mening ett av de intressantaste författarskapen i efterkrigstiden. Han har en mycket stark känsla för naturen och har skrivit både om sitt ursprung på Maritius men också andra delar av världen, säger Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap, på Stockholms universitet.

Tror du att han kommer att bli omtyckt av den breda publiken?

– Det är jag mer tveksam till. Men han har en mycket stor kvalitet i sitt författarskap.

Anders Cullhed är inte ensam om att hylla valet av årets nobelpristagare i litteratur.

Redan 1996 tilldelade Stig Dagermansällskapet Clézio sitt pris. Det är andra gången som sällskapet delat ut sitt pris innan Svenska Akademien hunnit.

"Fantastiskt kul"

– Fantastiskt kul. Vi far inte efter att hitta någon nobelpristagare i förväg. Det är ganska osannolikt att det här händer för andra gången egentligen, säger Bengt Söderhäll, ordförande Stig Dagermansällskapet.

Han tycker Clézios styrka ligger i att han är en fantastisk berättare.

– Vår motivering 1996 löd så här: Jean-Marie Gustave Le Clézio fyller bokens vita papper med de skönaste kombinationer av ord, skapade ur en medvetenhet om de utsattas och utstöttas tillvaro som orättvis och onödig. I hans litterära vittnesmål finns vi alla, vår tid, vår plats, vår frihet och vår sårbarhet.

2004 tilldelade Stig Dagermansällskapet Elfride Jelinek sitt pris samma år som hon vann nobelpriset.