”Jag lipade som ett barn”

Publicerad 2012-02-15

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad om sorgen efter hustrun Margaretha

Ingvar och Margaretha Kamprad tillsammans 2005.

I december gick hans hustru Margaretha bort.

Nu talar Ingvar Kamprad ut om sorgen och smärtan.

– Jag vill aldrig ha hösten 2011 tillbaka. Jag lipade som ett barn. Jag satt hos min kära hustru. Det tog tre veckor och var ett fruktansvärt jävla elände. Sen har jag lipat varenda dag. Men så fick jag anti-lip-tabletten. Det har hjälpt lite, säger han till Smålandsposten.

De fick 50 år tillsammans, Ingvar Kamprad och hans Margaretha. Tillsammans fick de tre barn. Vid en ålder av 71 år gick Margaretha bort efter en tids sjukdom.

– Vi kunde sitta och kivas vid matbordet på kvällen. Sen när vi gick och la oss, efter fem minuter, kände jag hennes hand komma över och söka min. Och så somnade vi hand i hand. När man levt på det viset i 50 år känns det lite taskigt, säger Ingvar Kamprad, 85, till Smålandposten.

Hälsoproblem

Han bor i Lausanne i Schweiz, men säger att han efter Margarethas bortgång inte riktigt vet vart han ska ta vägen. Men han planerar att bo kvar "de närmsta fem åren i alla fall".

Nu i veckan har han dock lämnat sitt hem i Schweiz för att besöka sina rötter i småländska Älmhult. Där ska man gjuta in några "minnesvärda saker", bland annat skriften "En möbelhandlares testamente", med nio "budord" han formulerade 1976, i betongplattan till det nya varuhuset som just nu uppförs där.

Ingvar Kamprad berättar att han haft hälsoproblem. För två år sedan fick han en pacemaker. På senare tid har han dragits med lunginflammation och ryggproblem som inte vill ge med sig.

Men förlusten, hälsan och sin ålder till trots, har Ingvar Kamprad ändå kämparglöden kvar. Han säger att "det känns 130 procent bra ungefär"

Hotbilden

Ikeagrundaren erkänner för Smålandsposten att det finns en hotbild mot honom, att det kan finnas människor som är ute efter att kidnappa honom. Men det verkar inte oroa honom nämnvärt.
– Säkerhetstjänsten vill plocka dit en massa personal, men det har jag sagt nej till, jag klarar mig. Bara man inte går högfärdigt klädd eller ser märkvärdig ut, tror jag inte det är någon större risk. Det kom två poliser i veckan. De kollade allt och var belåtna. Men jag sa att varför skulle de ta mig, varför i huset? Det är bättre ta mig när jag går och handlar i affären, 500 meter bort.

Femton års garanti

Fortfarande är det främst Ingvar Kamprad som har kontrollen över Ikea. Och för många av oss "är" Ingvar Kamprad Ikea.

Själv säger han att nästa generationen känner en viss "blyghet". Sonen Peter har försökt hålla jultal vid ett tillfälle, men gör inte om det igen. Ingvar Kamprad menar att sönerna "är på väg att lära sig", även om det är en bit kvar.

Själv planerar Ingvar Kamprad att vara kvar ett tag till, åtminstone de närmaste femton åren – för så länge gäller garantin på pacemakern.