Så maxar du din ledighet 2012

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2012-01-02

Men nu vill forskarna ta bort klämdagarna

Året som gick hade ovanligt få lediga dagar.

Men upp med hakan!

Nu är klämkäcka 2012 här, laddat med härliga helg- och klämdagar att njuta av.

I år är klämdagarna många, inte minst i jul då julafton infaller på en måndag. Det innebär att tisdagen och onsdagen är röda dagar.

Bra för hälsan

Stressforskaren och professorn Bengt Arnetz vid Uppsala Universitet, menar att helgdagar och klämdagar är av godo.

– Det finns studier som visar att en av de största utmaningar i kunskapssamhället är trötta medarbetare. Man är på jobbet men kan inte prestera.

Hur vanligt är det här problemet?

– Om man ser till våra studier och internationellt kan man se att mellan 15 och 40 procent av de som arbetar är så stressade att de har problem med att vara produktiva.

Enligt Bengt Arnetz är just korta ledigheter extra bra för hälsan.

– Ledigheter på en dag eller två visar på gynnsamma effekter.

Dyra helgdagar

Men smakar det så kostar det. Enligt branschorganisationen Svenskt Näringsliv kostar en klämdag stora summor pengar i form av produktionsbortfall för samhället.

– Har du en klämdag blir det ett produktionsbortfall i storleksordningen fem till tio miljarder kronor, säger presschef Peter Isling.

Samhällskostnaden är en svårare nöt att knäcka.

– Det är komplicerat att göra den typen av beräkningar. Samtidigt, är man ledig så har man tid att handla och då bidrar man också.

Vill minimera klämdagarna

Ekonomiprofessor Steven Hanke och fysikprofessorn Richard Conn Henry vid John Hopkins universitet i Baltimore, USA, har en lösning på problemet med de dyra helgdagarna.

De föreslår att man inför en ny tideräkning som innebär att alla helgdagar alltid infaller på samma veckodagar. Exempelvis skulle jul- och nyårsafton alltid ligga på en lördag. Då skulle klämdagarna minimeras, vilket skulle gynna arbetsgivarna. 

Extravecka vart femte år

Året skulle få 364 dagar jämt. De två första månaderna i varje kvartal skulle ha 30 dagar, den tredje 31. För att anpassa året till solens gång, har de stoppat in en extravecka i vart femte och sjätte år efter nyårsafton, rapporterar Eurekalert.

2017 skulle den nya kalendern införas och med den skulle världsekonomin få sig ett uppsving, hävdar forskarna.