Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Går det att vara ”lagom” etisk?

Publicerad 2012-03-14

Alla de stora svenska fondbolagen följer etiska principer när de placerar spararnas pengar.

Sveriges största fondbolag Swedbank Robur förklarar exempelvis att deras etiska fonder har en hållbarhetsprofil som betyder att man inte köper aktier i företag som ”är involverade i kränkningar av internationella normer för mänskliga rättigheter, miljö eller korruption”.

Som i mjölkkylen

Som en följd av detta har bankens etiska fonder valt att inte äga aktier i Lundin Petroleum.

Men inte bara etiska fonderna har etiska riktlinjer. Swedbank påpekar att alla bankens fonder tar hänsyn till frågor om hållbarhet och mänskliga rättigheter och banken har skrivit under FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. Ändå har Swedbanks jättelika Allemansfond aktier i Lundin Petroleum.

Det är som i mjölkkylen där man kan välja mellan lättmjölk eller lagom fet mjölk. Å ena sidan en lagom etisk Allemansfond som investerar i företag med en tvivelaktig miljöprofil och som samarbetar med en terrorregim och å andra sidan en mer etisk fond som låter bli.

Inte samma sak

Men att köpa aktier är inte samma sak som att köpa mjölk och för Allemansfondernas över en halv miljon sparare blir det obegripligt. En investering i Lundin Petroleum kan inte samtidigt vara både etisk och oetisk.