Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Vi känner till 560 aktiva nätpedofiler”

Publicerad 2011-12-14

Ändå kan polisen inte agera

”Tanken med lagen var att förhindra sexualbrott innan de begåtts. Men som lagen ser ut just nu är den verkningslös”, berättar polisen Jörgen Lindeberg.

Polisen har 560 aktiva nätpedofiler under lupp.

Men den nya groominglagen gör att de bara kan se på medan barn luras in i pedofilernas fällor.

– Det är frustrerande, säger Jörgen Lindeberg vid Rikskriminalens grupp mot sexuella övergreppp mot barn.

Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör vid gruppen mot sexuella övergrepp på barn vid Rikskriminalpolisen, driver en databas med män som begår brott mot barn på nätet.

– Vi har bra koll på de här männen. I dagsläget känner vi till 560 som agerar på det här sättet.

Bara en dömd

Sedan den 1 juli 2009 är det olagligt att söka kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte, så kallad grooming. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Men hittills har bara en man dömts för grooming sedan lagen infördes.

Trots att polisen har de 560 männen under uppsikt – kan de nämligen bara se på medan barn lockas in i männens fällor. I värsta fall leder det till att barnet träffar mannen i verkligheten och våldtas.

– Vi vet vilka de är men vi kan bara sätta fast dem när de begått sina brott. Det är frustrerande. Jag försöker febrilt hitta hur man ska kunna driva det här vidare och förebygga och förhindra.

– Tanken med lagen var att förhindra sexualbrott innan de begåtts. Men som lagen ser ut just nu är den verkningslös. Vi kan bara vänta tills brottet är fullbordat, säger Jörgen Lindeberg.

Fyra förhållanden måste vara uppfyllda för att polisen ska ha rätt att ingripa: dels måste barnet vara under 15 år och åldern vara känt för den vuxna. Dels måste syftet med kontakten vara att begå ett sexualbrott. Dessa två punkter är enligt Jörgen Lindeberg lätta att bevisa.

”För hårda beviskrav”

Men dessutom måste polisen kunna visa att barnet och den vuxna planerar att ses, och att den vuxna företar sig något för att det ska bli verklighet, exempelvis beställer en tågbiljett.

De sistnämnda punkterna är enligt Lindeberg "polisiärt omöjliga", eftersom detta är uppgifter som bestäms via Skype och andra slutna system på nätet.

– Det blir att vi får vänta på att brottet redan har hänt i stället.

England har en liknande groominglagstiftning, och där har många dömts. Skillnaden är att polisen där har rätt att utge sig för att vara barn.

– Men då är vi inne på brottsprovokation. Jag tycker i stället att vi borde se över rekvisiten, så att man skulle kunna anse att ett brott är begånget redan när kontakt är tagen i syfte att begå brott.

– Här kan man invända att många bara fantiserar, och aldrig skrider till verket. Då förbjuder man tankar, och de tankegångarna kan jag hålla med om. Men om det finns andra indikationer, som tidigare brott, så tycker jag att det borde räcka, säger Jörgen Lindeberg.

Ensamma mest utsatta

Männen som rikskriminalen har under lupp, använder sig ofta av flera olika nicknames, pseudonymer, på flera olika sajter som riktar sig direkt till barn.

– Männen har ett vitt spektrum av personligheter. Det kan handla om allt från en person som är socialt isolerad och lätt förståndshandikappad till väldigt sofistikerade män som agerar under mängder av olika identiteter. Ofta går processen till genom att man kontaktar barnet som ett barn. Så tar man reda på vad barnet gillar. Sedan kan man säga "Jag har en storebrorsa. Han är fotograf" eller "jobbar på H&M. Adda honom på msn".

Helt plötsligt blir barnet "vän" på en chat med en främmande person.

– Barn svarar alltid ja. Så är det.

Därefter kan meddelandena börja bli hotfulla. Jörgen Lindeberg drar ett färskt exempel från Uppsala:

"Hej. Heter inte din mamma Stina? Hon är här och kommer inte du göra som du vill dödar jag henne".

Uppmanar föräldrar hålla uppsikt

Han beskriver vilka grupper som är allra mest känsliga för påtryckningar.

– Många barn i vårt samhälle är väldigt ensamma – de är de lättaste offren. När de passerar 16-17 är de inte så naiva längre. Riktigt små barn kan ju inte kommunicera. Den riktigt utsatta gruppen är mellan 12 och 15 år.

Jörgen Lindeberg beskriver att grooming är ett jättestort problem.

– Grooming betyder "vårda". I 22 procent av alla sexuella brott mot barn ingår grooming som ett led i processen.

Han uppmanar vuxna att bli mer medvetna om vad som förekommer på nätet.

– Vi föräldrar är bra att varna för gubben i busken i parken eller att barn inte ska kliva in i främmande bilar. Men den klassiska blottningen sjunker drastiskt. Gubbarna som är intresserade sexuellt av barn har flyttat till nätet. Det man kan göra är att sätta sig in i vad barnen gör på nätet. Blir man addad av någon på en chat som man inte vet vem det är – acceptera inte den som vän.

Regeringen ska följa upp

Justitieminister Beatrice Ask (M) lovar att uppföljning.

– När vi lade propositionen om grooming sade vi samtidigt att regeringen har för avsikt att följa upp tillämpningen av den nya lagen. Vi kommer att återkomma om när det ska ske, hälsar hon Aftonbladet via sin pressekreterare Anna Erhardt.