Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

EU sa nej till Acta-avtalet

Publicerad 2012-07-04

Efter massiva protester röstade parlamentet nej

Protester under onsdagens omröstning.

Massiva protester gav resultat.

EU-parlamentet röstade med bred marginal nej till det omdiskuterade Acta-avtalet.

– Acta är dött och begravet och förhoppningsvis icke återuppstående, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

Protester mot Acta i Ungern tidigare i år.

Det var aldrig ens snack om saken.

När EU-parlamentet gick till valurnan för att bestämma Acta-avtalets öde gjorde man processen kort. Nej-sidan fick 478 röster jämfört med ja-sidans 39, medan 165 parlamentariker lade ner sina röster.

Ett skönt besked, enligt Acta-motståndaren Carl Schlyter (MP).

– Det är roligt att få vinna en så tydlig seger efter att folk har engagerat sig. För en gångs skull har demokratin segrat, säger EU-parlamentarikern till Aftonbladet.

Väntar med skumpan

Men han väntar med att korka upp champagnen.

– Jag sa under ett tal i parlamentet att kommissionen kommer försöka få igenom det på något annat sätt, kanske kalla det ett annat namn. Det kommer att komma tillbaka som en zombie i en dålig Hollywoodfilm.

Acta-avtalet nådde offentlighetens ljus på allvar i slutet av januari när protester spreds över Europa efter att ha inletts i Polen.

Stora protester

Tanken med Acta har varit att stärka immateriella rättigheter genom att motverka piratkopiering och varumärkesbrott och varit starkt påhejat av USA. Kritiker menar att det i själva verket varit stora företag som legat bakom avtalets ramar och att dess egentliga syfte var att slå hårdare mot upphovsrättsbrott och censurera internet – inte att stoppa piratkopiering av medicin, filmer och mode som anhängare hävdat.

Stora protester mot avtalet, som redan undertecknats av bland andra Japan, USA, Kanada och Schweiz, ledde till att flera utskott i EU-parlamentet redan sagt nej och onsdagens omröstning var väntad.