Han förlorar en miljon – per dag

Uppdaterad 2011-11-25 | Publicerad 2011-11-24

Så stort är Kamprads aktiefiasko

SÄMRE ÄN BÖRSEN Ingvar Kamprads aktieportfölj döms ut som obalanserad av Jan Dinkelspiel, Sverigechef för nätmäklaren Nordnet. ”Man ska ju sprida riskerna”, säger han.

Ingvar Kamprad satsade 300 miljoner kronor i byggföretaget Peab.

Det var inte lyckat.

Under två månader har han förlorat 1 miljon kronor per dag.

Jan Dinkelspiel.

Aftonbladet har granskat Ikeagrundarens privata aktieportfölj. Sedan årskiftet har hans totala innehav minskat i värde med 31 procent. Det är betydligt sämre än börsen som helhet – som ligger på minus 25 procent.

Kamprads enskilt största post är i byggkoncernen Peab. Där köpte han aktier för 300 miljoner kronor den 19 september i år.

En högriskplacering – som så här långt har varit usel.

På två månader har Ingvar Kamprad förlorat 64 miljoner kronor på sitt innehav i Peab. Det blir en miljon kronor – om dagen.

Misstänkt muthärva

Jan Dinkelspiel, Sverigechef för nätmäklaren Nordnet, sätter frågetecken för Kamprads aktieportfölj.

– Den är allt annat än välbalanserad. Man ska ju sprida riskerna och han går supertungt in i Peab, säger Dinkelspiel.

Peabaktien har i år fallit med mer än 50 procent på börsen. Samtidigt har bolaget figurerat i en misstänkt muthärva runt den nya nationalarenan för fotboll i Solna, där sex personer delgivits misstankar om brott.

Bakom Ingvar Kamprads ägarandel ligger täta band mellan Ikea och Peab. Strax före aktieköpet kom företagen överens om att bygga tio nya varuhus ihop.

– Om han skulle investera så ville han vara delägare också. För dig och mig skulle det innebära ångest att förlora en miljon om dagen. För Kamprad är det en blinkning, säger Jan Dinkelspiel.

”En drömägare”

Ingvar Kamprad ansågs så sent som 2010 vara en av världens tio rikaste män, enligt Forbes. Med ett nytt sätt att räkna – där Ikeas stiftelser inte ingår – hamnar han i år långt längre ner. Kamprad anses dock god för uppskattningsvis 40 miljarder kronor.

Jan Dinkelspiel tycker att Kamprad borde kunna investera mer på börsen och menar att han har potential att bli en svensk Warren Buffet.

– Kamprad är en drömägare som är kapitalstark och långsiktig. Han borde ta mer aktivt ägarintresse i Sverige.

I stället för att sälja Peab skulle jag råda honom att köpa en massa andra bolag också. Just nu ger tillväxtbolag utdelning och är billiga.

”Ingen inblick”

Aftonbladet har sökt Peabs styrelseledamot Fredrik Paulsson och ordförande Göran Grosskopf för en kommentar, men utan resultat. Per Heggenes, Ikeas talesperson säger:

– Jag har ingen inblick i hans aktier, tyvärr, och inte tid just nu att kolla upp det