Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Blev jagad – till döds

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-08

Polisens nya teori efter obduktionen

hittad Jimmy Bäckmans kropp hittades i Marnastjärn. Här är polis och räddningstjänst med kroppen som nu obducerats. Jimmy Bäckman försvann i slutet av förra året.

Obduktionen av Jimmy Bäckmans kropp är nu klar.

Hans kropp bar inga spår av våld.

– Mycket talar för att han jagats ut i sjön och drunknat, säger en poliskälla.

Polisen tror att Jimmy Bäckman, 22, drunknade efter att han jagats ut i vattnet vid Marnastjärn, där hans kropp hittades för drygt två veckor sedan.

Rubriceringen är fortfarande mord, men kan komma att ändras till vållande till annans död om polisens misstankar stämmer.

Jimmy Bäckman försvann efter en utekväll i Ludvika i slutet på november förra året och två personer, en 42-åring och en 23-åring har varit frihetsberövade under utredningens gång, misstänkta för mord på Jimmy, men åter satts på fri fot.

Kommer förhöras igen

– Misstankarna mot dem kvarstår och vi kommer eventuellt att höra dem igen med anledning av de nya uppgifterna, säger vice chefsåklagare Olle Sohlberg.

Även den 53-åring som suttit anhållen för skyddande av brottsling, och som pekade ut Marnastjärn som platsen där Jimmy Bäckmans kropp fanns, kommer troligen förhöras igen.

I går kom den preliminära obduktionsrapporten från rättsläkarna. Vad den innehåller vill Olle Sohlberg inte avslöja, men en poliskälla uppger för Aftonbladet att någon dödsorsak inte kunnat fastställas med säkerhet.

Vill inte uttala sig

– Kroppen hade inga spår av yttre våld och kläderna var in-

takta. Troligen har han drunknat men ännu kvarstår flera prover innan rättsläkarna kan säga säkert hur han dog, säger källan.

– Det var frysgrader och isen la sig över sjön samma natt som han försvann. Om någon eller några jagat ut honom i vattnet så att han drunknat kan det bli fråga om vållande till annans död.

Olle Sohlberg säger att han inte överhuvudtaget vill uttala sig om dödsorsaken.

– Vi avvaktar tills vi fått ett definitivt besked, det kan dröja upp till ett par veckor. Men vi bedriver fortfarande en utredning om mord, säger han.