Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Finn tre fel med Alliansen!

Publicerad 2013-10-19

NORRKÖPING. Alliansledarnas mms-kupp mot Stefan Löfven skapade stora rubriker.

Men nu visar det sig att bilden som skickades inte alls var den som togs på scenen i Norrköping.

– Nej, den togs faktiskt efteråt, säger Elin Boberg, pressekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.

I går samlades alla de fyra alliansledarna på scenen under Moderaternas stämma i Norrköping. Under framträdandet lyfte de fram hur de tycker att Sverige har blivit ett bättre land sedan 2006. De passade också på att skicka en passning till S-ledaren Stefan Löfven om hans brist på besked i frågan om vem han vill bilda regering med.

Jan Björklund (FP) tog fram sin mobiltelefon och tog en gemensam bild på de fyra partiledarna. Han berättade sedan för publiken att han skulle skicka den till Löfven.

– Nu tänker jag skicka den här bilden till en väldigt speciell person. Det är nämligen så att pressfotograferna länge har önskat få Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin på samma bild. De har inte lyckats.

Tre fel

Men den som tittar närmare på bilden som Björklund skickade, och jämför den med de bilder som pressfotograferna tog när bilden togs - hittar flera fel.

• På mms-bilden saknas de mikrofoner som partiledarna hade på sig på scenen.

• Vinkeln på utbildningsministerns axel tyder på att han inte tagit bilden själv.

• På de bilder som togs på Björklund när han tog bilden ser han koncentrerad ut. På bilden som skickades ler han stort.

När Aftonbladet talar med Elin Boberg, pressekreterare hos Jan Björklund, visar det sig också att det inte alls var den bild som togs på scenen som skickades till Löfven.

– Nej, den togs faktiskt efter att de klivit av scenen. Det blev inte den bästa bildkvalitéten med ljuset som var på scenen, säger hon.

"Ingen bluff"

Men hon vill inte kalla tilltaget en bluff.

– Nej, verkligen inte. Det var en bild där vi tydligt visade på vårt regeringsalternativ. Och från Löfvens håll har det fortfarande inte kommit något svar i den frågan, säger Boberg.

Kort efter att bilden skickats svarade Löfven, men dock med ett vanligt sms.

"Hej Jan! Kul att se att ni har roligt, opinionsläget till trots. Ni har väl inte glömt att över 400 000 svenskar är arbetslösa? /Stefan."