Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Reinfeldt: "Olofsson får tala för sig"

Publicerad 2014-05-14

Löfven: "Någon ljuger"

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill inte kommentera vad KU:s betänkande säger om hans ansvar.

– Det är KU som granskar regeringen och inte tvärtom, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt reser Stefan Löfven frågan om Olofsson tigit i KU för att skydda regeringen.

Fredrik Reinfeldt besökte under förmiddagen Thorildsplans gymnasium och fick frågor från eleverna, bland annat om Nuonaffären.

"33 miljarder av våra skattepengar. Tar du ansvar?", undrade en elev.

– Beslutet att köpa Nuon togs av en enig styrelse i Vattenfall, efter att ha frågat näringsdepartementet om priset var rimligt. Det sade expertisen då.

Reinfeldt tog upp att energimarknaden förändrats sedan dess.

– Det finns en tendens att vara efterklok.

Efteråt ville han inför media inte kommentera KU:s betänkande där Maud Olofsson prickas och även Reinfeldts ansvar tas upp.

– Det är KU som granskar regeringen och inte tvärt om, repeterade han på medias frågor om hur han ser på KU:s oeniga utlåtande.

"Olofsson får svara för sig"

Reinfeldt säger att han redogjort i KU för vad han anser var hans ansvar:

– Det ligger på mig att ansvara för att det finns tydliga riktlinjer och rutiner som ska följas när det gäller till exempel en sådan här typ av förvärv även om det handlar om ett beslut som i det här fall är taget av Vattenfalls styrelse.

Om att Olofsson i går i SVT:s Aktuellt vägrade svara på frågan om hon informerat statsministern inför köpet säger Reinfeldt:

– Jag har redogjort inför KU att jag fick kännedom om den här affären efter att den blev offentlig och jag har redogjort i olika svar på hur jag ser på detta. Sedan tycker jag Maud Olofsson får svara för sig.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven påpekar att uppgifterna om vilka som informerats om det förestående Nuonköpet går isär.

– Dels att Maud Olofsson i fjol gjorde det tydligt i en radiointervju att hon hade informerat det inre kabinettet, alltså partiledarna och kanske statssekreterarna också, och sedan säger Reinfeldt att "nej det där fick jag reda på via media" och det säger finansministern också, då är det någon av dem som ljuger. Det är alldeles uppenbart, säger han till Aftonbladet.

Löfven: "Frågan ej klargjord"

Enligt Löfven är frågan ännu inte klargjord.
– Här har vi en gigantisk affär för Sverige där staten som ägare ger klartecken till en sådan stor affär. Den var inte klockren från början, fast den ibland beskrivs så. Det fanns ju frågetecken inte minst i näringsdepartementet. Att en affär utav den storleken, som också är ifrågasatt i regeringskansliet skulle slinka genom utan vidare, att finansministern inte vet nåt eller att statsministern inte vet nåt, att det här gör näringsministern på eget bevåg, jag vet inte vem som kan tro på det?
– Men är det så måste man ju fråga sig vad man då dragit för slutsatser, om statsministern får läsa i tidningen att näringsministern har godkänt en affär för 97 miljarder som han och finansministern inte kände till, det har vi inte heller hört något av.

"Svårt komma ifrån misstanken"

Vad drar du själv för slutsatser av det, vad bör man göra vidare?
– Det är det som måste svara på frågorna nu, vad är det som egentligen har hänt? Vi har två olika besked och i går ville Maud Olofsson inte svara på frågorna överhuvudtaget.

Hur tolkade du det (Aktuellt)?
– Man kan inte annat än misstänka att det ska vara så att det är Maud Olofsson som blir offret i det här.
Du tror att hon räddar Reinfeldt på något sätt?
– Ja man kan inte komma i från den misstanken, eftersom hon tidigare har lämnat ett så tydligt besked. Det var ingen som helst tvekan om det i radiointervjun, det fanns ingen tvekan om att hon hade informerat det inre kabinettet och så säger Reinfeldt nej och så kommer det här upp, nu helt plötsligt vill hon inte svara på frågan.

Varför tror du att det sker i så fall?
– Ja det kan ju vara för att man vill skydda… Man kan inte komma i från misstanken, men jag vet inte, det är de som måste svara, jag kan inte uttala mig med bestämdhet, men det måste vara massor av människor som funderar och har den misstanken att det är något som inte stämmer.
Spelar det in att det är valår?
– Den här affären är så viktig för Sverige över huvudtaget, vi har ju förlorat massor av skattepengar, mellan 30 och 35 miljarder kronor som man har fått skriva ner. Då måste man få diskutera hur den affären har skett, det är ju väldigt väldigt allvarligt.