Påhoppet: ”Är en Kalle Anka-kalkyl”

Publicerad 2014-05-04

Annie Lööf pressades på svar om Nuon-affären som kostade skattebetalarna 30 miljarder.

Då svarade hon med en mening – sedan började hon prata om vindkraft.

Söndagens partiledardebatt blev en rörig historia med klossar och tågbiljetter som rekvisita.

Nuon-affären har förföljt tidigare Centerledaren Maud Olofsson de senaste veckorna. När hennes efterträdare Annie Lööf (C) pressades på svar om förlustaffären svarade hon kort att "ägardirektiven förändrats" sedan dess. Sedan började hon prata om framtidens energi och vindkraft.

Gustav Fridolin fick sista ordet och sa att alliansen försökt göra kvällen till en uppvisning i enighet.

– Men när ni bestämde er för att göra köpet av Nuon, kunde ni då inte visa lite oenighet.

"Kalle Anka-kalkyl"

Tidigare under kvällen Fridolin till storms mot FP och SD.

– Jan Björklund och Jimmie Åkesson, ni brukar vara de främsta förespråkarna för kärnkraft. Här har jag en biljett till Rysslands största urangruva. Åk dit så får ni se hur uranbrytning för svenska kärnkraftverk går till.

Annie Lööf hade med sig klossar till tv-studion för att illustrera, enligt henne, alliansens satsningar på företag och de rödgrönas förslag på skattehöjningar. Stefan Löfven svarade direkt med att kalla Centerledarens upplägg för en "Kalle Anka-kalkyl".

– Problemet med att du kallar din egen budget för Kalle Anka-budget är ju att den inte stämmer, svarade M-ledaren Fredrik Reinfeldt.

"Ger så oerhört få jobb"

Första halvan av söndagens stora partiledardebatt blev en krånglig historia med försvarspolitik, natomedlemskap, fri rörlighet inom EU och jobbpolitik.

Stefan Löfven kritiserade gång på gång alliansregeringens sänkning av krogmomsen.

– Det ger så oerhört få jobb. Och det är inte så att svenska ungdomar bara kan jobba på restauranger. Ni väljer de dyraste och minst effektiva åtgärderna samtidigt som vi har ungdomar som inte har gymnasieexamen och som inte finns på arbetsmarknaden.

– Just nu har vi fler långtidsberoende av försörjningsstöd i kommunerna och fler förtidspensionärer bland ungdomar.

"Räcker inte med jas-plan"

Reinfeldt svarade med att beskriva sin syn på situationen:

– Vi har den största andelen arbetsföra i hela EU. Vi har tillsammans med Nederländerna den högsta sysselsättningsgraden. Detta har gjort att vi kan använda fler resurser till skola och sjukvård. Ni har ju ingen jobbpolitik, ni har en politik för att bygga upp utanförskap igen.

Debatten började med diskussionen om det svenska försvaret. Utgångspunkten var alliansregeringens förslag om att satsa 5,5 miljarder på försvaret. Miljöpartiet kom med omedelbar kritik:

– Nya skattemiljarder till ytterligare jas-plan kommer inte att göra Sverige tryggare i det här läget, säger språkröret Gustav Fridolin.

Centerledaren Annie Lööf svarade med att angripa Stefan Löfven för att inte ha finansieringen klar för sina förslag samt för att inte ha någon överenskommelse med Miljöpartiet hur man ska bedriva sin försvarspolitik.

– Fridolin vill sätta en maskros i gevärspipan på det svenska försvaret, säger hon.

"Kan inte vara socialbyrå"

Frågan om fri rörlighet i EU och tiggeri fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att tända till:

– Vi kan inte vara en socialbyrå för utsatta människor över hela EU. Vi har ju redan en omfattande invandringspolitik.

Han fick mothugg av KD-ledaren Göran Hägglund.

– Jag vänder mig emot att beskriva det här som ett störande inslag i gatubilden. Det här är ett allvarligt problem för de här människorna och lösningen är framför allt att finna i deras hemländer. Där måste vi solidariskt ställa upp bland de andra länderna.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

ANNONS