Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Barnfamiljen flydde från lågorna i natt

Publicerad 2013-11-28

Villa brann ner till grunden utanför Kumla

Barnfamiljen tvingades fly från lågorna efter att branden startat på övervåningen.

Villan utanför Kumla brann ner till grunden i natt.

– De vaknade av att det small till i ett proppskåp, säger Jan Materne, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Barnfamiljen hade eldat i kaminen under kvällen. Efter midnatt vaknade de av en smäll i ett proppskåp. Det brann då på övre våningen i huset och familjen tvingades fly ut på gården medan de kallade på Räddningstjänsten.

Vattentäkt störde släckningen

Men huset gick inte att rädda. Eftersom huset ligger i ett vattenskyddsområde kunde inte Räddningstjänsten spola på så mycket vatten som de vanligtvis gör.

– Brandkåren försökte släcka och fick ner lågorna. Men på grund av att det ligger invid en vattentäckt så kunde de inte spola på mer vatten. De fick låta det brinna ner helt enkelt, säger Jan Materne, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

– Om man jämför en generell villa som kanske har ett värde på ett par miljoner och ett vattenskyddsområde. Ett förstört vattenskyddsområde kan bli väldigt kostsamt om man måste få en ny källa för vattnet. Så hanterar man alla de händelser som är på den här typen av områden, säger Magnus Djursvik, inre befäl på Nerikes brandkår.

Inga brottsmisstankar

Det risk att förorenat vatten skulle spridas till vattentäkten om brandkåren hade fortsatt spola över vatten med full kraft.

Polisen har nu lämnat brandplatsen och misstänker inget brott. Räddningstjänsten arbetar fortfarande med eftersläckningen och väntas göra det fram till förmiddagen.

Brandorsaken är oklar. Eftersom familjen säger sig ha vaknat av en smäll i proppskåpet finns misstankar om att det kan ha börjat med ett elfel men enligt polisen kan smällen ha kommit av det redan börjat brinna.

– Familjen bodde hos anhöriga i natt och sedan får försäkringsbolaget hjälpa dem, säger Magnus Djursvik, inre befäl på Nerikes brandkår.