Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Rebeller och islamister dödade 190 civila i Syrien

Publicerad 2013-10-11

Rebeller och militanta islamister anklagas för att skjutit ihjäl 190 civila i Syrien.

Attacken filmades och lades upp på Youtube.

Två hundra kvinnor och barn ska fortfarande hållas som gisslan.

"Brott mot mänskligheten", säger människorättsorganisation Humans Right Watch.

Den 4 augusti i år stormades ett tiotal byar i Latakia-området av rebeller och islamister. Målet för attacken var alawiter, den religiösa grupp som den nuvarande presidenten Bashar Assad tillhör.

– Vi har sett ett mönster där männen dödades systematiskt, medan man försökte hålla kvinnor och barn vid liv för att ta dem som gisslan, säger Lama Fakih, researcher på New York-baserade Human Rights Watch i en video som, tillsammans med en 105-sidig rapport, publicerades under fredagen.

Gick från hus till hus

Vittnen har berättat hur soldaterna gick från hus till hus. Hassan Sheblis son, som var förlamad, och frun som inte kunde fly för att hon gick med kryckor, var några av de 190 civila som dödades.

– De ligger begravna här, säger Hassan Shebli och pekar på två jordhögar i sin trädgård för HRW:s team.

Rebellerna filmade när de störtade in i bybornas hem och sköt vilt omkring sig. På Youtube finns även klipp på några av de 200 kvinnor och barn som fortfarande hålls kvar av de militanta islamisterna.

– De här övergreppen utfördes inte av några skurkar. Operationen var en koordinerad attack på civilbefolkningen i dessa Alawitiska byar, säger Joe Stark tillförordnad chef för Mellanöstern på HRW i en kommentar.