Budgetkrisen löst i USA

Uppdaterad 2013-10-17 | Publicerad 2013-10-16

Senaten och representanthuset röstade i natt igenom förslaget som ska lösa budgetkaoset – tillfälligt.

Och Barack Obama har skrivit under.

– Nästa gång sker det förhoppningsvis inte i elfte timmen, sa presidenten i ett kort uttalande efter omröstningen i senaten.

I natt röstade senaten först igenom det nya budgetförslaget med stor majoritet.

Vid 03-tiden började representanthuset samlas och drygt en timme senare var den omedelbara krisen löst – förslaget röstades igenom med klar majoritet.

Senatens förslag innebär att de statliga verksamheterna öppnar igen och att skuldtaket höjs – men bara tillfälligt, rapporterar senatens ledare Harry Reid.

Obama talade

Kompromissen innebär att senaten skjuter fram beslutet om skuldtaket till 7 februari. Den möjliggör också för de federala myndigheterna att arbeta till 15 januari.

Efter omröstningen i senaten talade Obama – innan representanthuset har röstat. Något som upprörde många republikaner, enligt CNN.

Obama sa under talet att han ville tacka representanter för bägge partierna i senaten för att de röstat igenom förslaget.

– Nu är vi ett steg närmare att lyfta den slöja av osäkerhet och oro som legat över landets företag.

Obama sa också att de måste återvinna folkets förtroende efter budgetkaoset.

– Vi måste sluta med vanan att styra genom kris.

Kallas tillbaka till jobbet

Efter att det också röstats igenom i representanthuset fördes lagförslaget, som öppnar för tillfälliga anslag till myndigheter och tillåter USA att öka sin upplåning, till Vita huset där Obama skrev under med sin signatur och därmed avslutades budgetkaoset för den här gången.

Det innebär att USA kan öppna redan under torsdagen och de uppåt 2,1 miljoner amerikaner som inte gått till jobbet de senaste veckorna, vara tillbaka i arbete.

Vid 05-tiden i natt meddelade Vita huset också att federalt anställda kallas tillbaka till sina jobb.

Hittills har ett stängt USA kostat landets ekonomi över 182 miljarder kronor – på 16 dagar, enligt en rapport CBS:s lokala kanal WUSA9 har tagit del av.

Obama: Blir ingen repris

Många oroar sig för att föreställningen kommer att upprepa sig efter nyår även om förslaget godkänns i natt.

Barack Obama lovade att återkomma på torsdagen med tankar om hur demokrater och republikaner ska kunna samarbeta om budgetfrågor.

– Jag har mer att säga i morgon, och jag har en del tankar om hur vi kan gå vidare under återstoden av året, och fokusera på arbetet som ligger framför oss, sade presidenten.

– Jag är övertygad om att republikaner och demokrater kan arbeta tillsammans för USA:s bästa.

Vita huset sade att han kommer att göra ett uttalande på förmiddagen, cirka halv fem på eftermiddagen svensk tid.

CNN:s Vita huset-korrespondent frågade Obama när han lämnade talet i natt om det kommer att bli en repris om bara några månder.

– Nej, ska presidenten ha svarat bestämt.