Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

S sågar lagförslag om partibidrag

Publicerad 2014-01-20

Mikael Damberg, gruppledare i S, sågar nya lagförslaget om partibidrag.

Det ska bli lag på att partierna ska redovisa alla sina intäkter och vilka som skänkt mer än 22 000 kronor.

Men någon lag mot anonyma gåvor blir det inte.

Nu sågar Socialdemokraterna regeringens nya lagförslag.

– Det här är tunt och otillräckligt, säger Mikael Damberg, gruppledare (S).

Frågan om partibidrag har funnits i den politiska hetluften länge. Sju av riksdagens åtta partier, alla utom SD, har en frivillig överenskommelse om att alla som skänker över 22 000 kronor ska redovisas öppet. Sist ut att ansluta sig var Moderaterna som bytte fot i frågan i april 2012.

Men flera av partierna har velat gå ännu längre - och lagstifta om bidrag och helt förbjuda anonyma gåvor, vilket en rad länder redan gjort.

S: Vi är besvikna

Frågan har utretts inom justitiedepartementet och den rödgröna oppositionen har gång på gång krävt att regeringen ska skynda på för att en ny lag ska komma på plats före valrörelserna 2014.

Men på måndagen, när justitiedepartementet släppte hur man tänker sig den nya lagen, föll den inte i god jord.

Mikael Damberg, som är Stefan Löfvens närmaste man och gruppledare för S i riksdagen, dömer ut lagförslaget som "tunt och otillräckligt".

– Vi är besvikna men inte särskilt förvånade, säger han.

Särskilt irriterad är Damberg över att regeringen inte går fram och lagstiftar om ett förbud mot anonyma gåvor.

– Regeringen har haft många år på sig i den här frågan och kommer nu, fem i tolv, med ett förslag som inte innehåller reglering av anonyma bidrag. Det är dåligt skött, säger han.

– För oss är det viktigt att väljarna ska kunna vara säkra på att man inte kan köpa sig politiskt inflytande i Sverige. Tyvärr kommer inte den här lagstiftningen att täppa till de luckorna.

Överenskommelse blir lag

Regeringens förslag innebär i praktiken att den frivilliga överenskommelse som redan finns mellan partierna nu blir lag. Det kommer dock enbart att gälla för partier som kandiderar till  riksdagen och EU. De anonyma partibidragen och gåvor till partier på lokal och regional nivå ska redovisas ytterligare.

Regeringen hoppas att den nya lagen ska träda i kraft senast den första april i år, alltså före valen till EU och riksdagen. Men Lagrådet har dock uttryckt tveksamhet i frågan om möjlighet att få förändringen på plats så snabbt.

Aftonbladet söker Beatrice Ask i frågan. I ett pressmeddelande säger hon:

– Vi har varit angelägna om att riksdagen ska kunna behandla regeringens förslag så att lagen ska kunna träda i kraft inför vårens val till Europaparlamentet.