Driver fyra nya skolor – trots miljardkonkurs

Publicerad 2013-08-11

JB-koncernen tvingades lägga ner verksamheten – vd:n Anders Hultin jobbar vidare i egen regi: Ingen vit riddare

JB Education gick i konkurs med drygt en miljard i skulder.

Nu driver koncernens vd Anders Hultin, 44, fyra av skolorna – i egen regi.

– Jag såg en potential i de här skolorna som andra inte såg, säger han.

I slutet av maj stod det klart att JB-koncernen, tidigare John Bauer, lägger ner sin grundskole- och gymnasieverksamhet till sommarlovet.

1600 anställda och 10 500 elever berördes.

Några dagar senare gick koncernen i konkurs. Samtidigt informerade ägaren, det danska riskkapitalbolaget Axcel, att 19 av 23 gymnasieskolor får nya ägare.

En av de nya ägarna var koncernens vd Anders Hultin, 44.

Grundare på 90-talet

Han grundade Friskolornas riksförbund och var en av arkitekterna bakom dagens friskolereform på 1990-talet. Han är nära vän med finansminister Anders Borg (M), som var bestman på Hultins bröllop. Hultin tillträdde sin tjänst på JB i september 2012 efter att ha bott och arbetat i Storbritannien.

– Jag såg en potential i de här skolorna som andra inte såg. Alternativet var att de skulle läggas ner, säger Hultin.

När Hultin skrev på avtalet för att ta över skolorna genom det nystartade bolaget Fria Läroverken satt han fortfarande kvar på sin vd-post för JB.

– Jag kan inte se att det finns något problematiskt med detta.

”Har känt ett ansvar”

Konkursförvaltaren rev sedan upp samtliga avtal med de nya ägarna och tecknade nya.

I början av juli slutade Anders Hultin på JB efter nio månader och gick över till att bara vara vd för Fria Läroverken och driva fyra av JB-koncernens tidigare gymnasieskolor vidare.

Hultins nya bolag huserar även i dag i den konkursade koncernens förra huvudkontor i Danderyd.

– Jag säger inte att jag är någon vit riddare men det klart att jag har som många andra känt ett ansvar av att få så många och så bra lösningar för så många elever som möjligt, säger han.

Du säger att du ser potential i skolorna. Det måste ändå innebära en bra affär?

– Ja, men det är ju så att om det ska bli en hälso­­­­­sam ekonomi i det hela så måste det underbyggas av att det är en bra undervisning. Det har vi lärt oss nu. Elever väljer inte skolor som inte levererar hög kvalitet.

Skolan hade skulder på en miljard

Detta har hänt:

30 maj:

JB-koncernen meddelar att all grundskole- och gymnasieverksamhet läggs ned vid terminens slut på grund av minskat elevunderlag.

Man har redan då hittat en lösning för alla fyra grundskolorna och för 19 av 23 gymnasieskolor. Fyra av dem tas över av JB:s vd Anders Hultin i hans nystartade bolag Fria Läroverket. Fyra gymnasieskolor läggs ner.

4 juni:

Avvecklingen av JB:s skolor visar att systemet fungerar, skriver Anders Hultin på DN Debatt: "Dagens elever och föräldrar är kritiska och kvalitets­medvetna, och skolor som inte håller måttet väljs bort."

5 juni:

Hultin publicerar en bild på Facebook på en öppnad flaska årgångsvin med bildtexten "Because I'm worth it" (för att jag är värd det).

Finansministern Anders Borg (M) och hans fru är god vän till Hultin. Under bilden skriver Borgs fru "självklart".

12 juni:

JB lämnar in konkursansökan för JB Education till tingsrätten på egen begäran.

Även all vuxenutbildningar har då sålts.

13 juni:

Hultin säger till Aftonbladet:

”Jag har jobbat dygnet runt i ett halvår med att säkra att så många som möjligt av våra skolor har ett liv efter sommaren. Och de fall vi inte har lyckats med har vi följt upp på individnivå för att säkra att eleverna har en fortsättning efter sommaren. Det hade kunnat vara betydligt värre."

5 juli:

Skolinspektionen godkänner Fria Läroverken i Sverige AB som ny huvudman för JB gymnasiet i Karlstad, Linköping, Norrköping och Malmö.

Anders Hultin lämnar vd-posten på JB.

8 juli:

Fria Läroverken får tillträde till de fyra skolorna.

Då går även Anders Hultin över till att jobba på heltid som vd för bolaget. Han tar även över JB:s huvudkontors lokaler i Danderyd utanför Stockholm.

6 augusti:

Konkursförvaltaren Mats Emthén meddelar att konkursbouppteckningen visar att JB-koncernen har 1030 miljoner kronor i skulder.

En oberoende revisionsfirma ska granska hela förvaltningen av JB-koncernen, enligt Emthén.

ANNONS