Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Så försöker polisen utreda 9-årings död

Publicerad 2014-02-25

Övervakningskameror ska kollas igenom och bilspår i snön analyseras.

Samtidigt håller polisen nya förhör med personer som funnits på parkeringen när 9-åringen kördes till döds i Kramfors.

– Vi vill ha tag på alla som befunnit sig på parkeringen, säger Börje Öhman vid Västernorrlandspolisen.

Någon gång runt 12.30 blev en 9-årig pojke påkörd på en parkering i Kramfors.

Efter att ha vårdats på sjukhus under helgen avled pojken i måndags.

Ännu vet polisen med säkerhet inte vad som har hänt – men till den kvinna som larmade SOS har pojken sagt att han blivit påkörd av en bil.

För att komma vidare i fallet försöker nu polisen få tag på alla som uppehållit sig vid parkeringen före och efter 12.30 i fredags.

– Vi pratar i första hand med 7-8 personer som vi försöker få tag på, sedan finns det en till grupp ungefär lika många som är prio två, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Fotograferar spår

Polisen vill försöka få en så detaljerad bild som möjligt av vad som pågått på parkeringen och tar även övervakningskameror till hjälp.

– Vi kollar alltid övervakningskameror om det finns när det gäller grövre brott. I första hand i närområdet, men i andra hand utvidgar man det ifrån själva händelsen om man kan se något som kan kopplas dit, säger Börje Öhman.

Den aktuella parkeringen har inte varit övervakad, men i närområdet finns kameror man kontrollerar.

Även spår i snön har fotograferats och ska analyseras.

– Det hände ju i fredags då det snöade ymnigt, vilket gjort att det varit väldigt ogynnsamma förhållanden att säkra spår, säger Börje Öhman.

Den 9-årige pojken ska även obduceras så att man kan fastställa dödsorsak.

Under fredagen bedrevs ingen snöröjning på parkeringen, så polisen har kunnat utesluta andra inblandade fordon än personbilar.

Enligt Börje Öhman kan pojken ha blivit påkörd av en bilförare som inte märkt någonting – och fortfarande inte vet om det.

– Det kan vara en större bil och det har inträffat på en parkering som inte varit snöröjd, då det bumpar och hoppar. Det är fullt möjligt att man orsakat detta utan att ha märkt något.

Avvisning stoppas

Det är inte heller säkert att olyckan har lämnat spår på fordonet som varit inblandat, enligt Börje Öhman.

Pojken och hans familj hade för knappt ett år sedan kommit till Kramfors, men nyligen fått avslag på en överklagan om nekad asyl, skriver Allehanda.

Ett avvisningsbeslut var taget, men det har skjutits upp.

– Men vid tragiska händelser ändras planeringsförutsättningarna radikalt, säger Terje Torvik vid Migrationsverket till tidningen.

Familjen får nu hjälp av landstingets hälso- och sjukvård.

– Förutom den mänskliga aspekten på att förlora en närstående är det så mycket praktiskt som måste tas om hand när en person dör. Det är särskilt jobbigt i ett nytt land där man saknar ett stödjande nätverk, säger Terje Torvik.