Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Minnen av kristallnatten kommer tillbaka

Publicerad 2013-11-09

Franz Cohn gick i skolan i Berlin när nazisterna brände synagogor och slog sönder judiska affärer.

I går, 75 år efter Kristallnatten, marscherade nazister genom hans Stockholm.

– Det är ofattbart, det är så ledsamt, säger Franz Cohn.

Den då elvaårige Franz Cohn tog spårvagnen in till centrala Berlin den 10 november 1938. Han klev på i förorten Grunewald där judiska internatskolan låg. Där hade hans föräldrar skrivit in honom efter att nazisterna förbjudit judiska barn att gå i de offentliga skolorna något år tidigare.

Franz Cohn skulle  träffa sin äldre syster. Natten innan hade nazisterna stormat judiska butiker och satt synagogor i brand. Runt 400 människor dödades eller tvingades ta livet av sig. Eleverna på internatet kände röklukten i sina sovsalar.

– Jag såg krossat glas överallt. Människorna köade utanför utländska beskickningar. De försökte få visum till vart som helst på jorden, säger han.

”Kopplade bort det som hände”

Förintelsen hade inletts och startskottet gått för de så kallade novemberpogromerna, förföljelse av judar i Tyskland och Österrike.

Judiska män, 30 000, tvingades till koncentrationsläger under och efter Kristallnatten. Hans far var en av dem. Men det visste Franz ingenting om då.

– Familjen ville hålla det hemligt för mig.

I januari 1939 fick han, tillsammans med 500 judiska barn från Tyskland och Österrike, komma till Sverige.

Hans pappa släpptes från koncentrationslägret och tillsammans med modern emigrerade han till Norge. Tyskarna ockuperade landet i april 1940. Föräldrarna fördes 1942 till Auschwitz. De återvände aldrig.

– Jag hade tur att Sverige aldrig ockuperades av Tyskland. De svenska nazisterna hade deportationslistorna klara, säger Franz Cohn.

Han beskriver tomheten efter föräldrarna med två ord: Otrolig saknad. Men han säger samtidigt att han hade tur som bodde hos sin mormor i Stockholm.

– Jag fokuserade på framtiden och skolan och försökte koppla bort det som hände. Man förtränger det. Det är ju det man gör, säger han.

”Det är fruktansvärt”

I Sverige träffade han Eva, också hon en Förintelseöverlevare. Tillsammans fick de tre barn och sju barnbarn.

– Skriv att vi slog Hitler, säger Franz Cohn.

Som ung, efter andra världskriget, kunde han inte föreställa sig att han skulle få uppleva en nazistdemonstration i Stockholm, på 75-årsdagen av Kristallnatten.

– Det är fruktansvärt att nazistpropagandan upprepas. Men man ser tyvärr att antisemitiska och nazistisk ideologi har fått fotfäste i delar av arabvärlden och att Israel fortfarande är hotat. Landet är mer utsatt än judarna i diasporan, säger Franz Cohn.