Pentagon återkallar arbetare

Publicerad 2013-10-05

Budgetbråket i representanthuset fortsätter.

Nu trotsar USA:s försvarsdepartement den förlamande politiska duellen – och tvingar tillbaka hundratusentals amerikaner till arbete.

De flesta av de runt 400 000 civilanställda på försvarsdepartementet som under stängningen av den amerikanska statsapparaten fått stanna hemma ska återgå till arbete nästa vecka, skriver nyhetsbyrån AFP.

Lucka i lagen

Så länge den federala budgeten inte är godkänd i det av Republikanerna styrda representanthuset måste myndighetsanställda ta en ofrivillig semester. Men nu ser jurister på USA:s försvarsdepartement ut att ha hittat en lucka i lagen. Enligt försvarsminister Chuck Hagel tillåter lagen att anställda "vars ansvarsområden bidrar till moral, välbefinnande, kapacitet och beredskap hos tjänstemän" ska undantas från avstängningen, skriver AFP.

Hagel meddelade att medarbetarna är välkomna tillbaka på jobbet i början på nästa vecka. Uttalandet kommer fem dagar efter att regeringen stängde ner all verksamhet som inte ansågs livsviktig sedan Republikanerna vägrat att godkänna Obamas budget med anledning av att de inte vill stötta hans omfattande hälsoreform.

Låst läge

Tidigare i dag träffades representanthuset för fortsatta förhandlingar. De kom överens att de statligt anställda ska få tillbaka sin lön retroaktivt så fort frysningen upphör.

Men någon lösning på budgetstriden ser inte ut att vara nära. Förhandlingarna fortsätter mellan Republikanerna och Demokraterna, men läget är låst.

– Kör en omröstning. Stoppa denna fars. Avsluta stängningen nu, säger president Barack Obama i ett radiouttalande.