”Erkände mord på Hammarskjöld”

Publicerad 2011-09-18

I dag är 50 år sedan Dag Hammarskjöld omkom.
Men hans död är fortfarande ett mysterium.

I dag är 50 år sedan Dag Hammarskjöld omkom.

Men hans död är fortfarande ett mysterium.

Nu framförs på nytt uppgifter om att han ska ha skjutits av sydafrikanska legosoldater.

Den 18 september 1961 skakades världen av beskedet att FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld hade dött i flygolycka i nuvarande Zambia.

Den 18 september 1961 skakades världen av beskedet att FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld hade dött.

Bildt på dödsplatsen

I dag är utrikesminister Carl Bildt på plats i Ndola i nuvarande Zambia där Hammarskjöld omkom för att tala under en minnesceremoni.

– Landade i mörkret i Ndola. Det var ungefär vid den här tiden som Hammarskjölds DC-6:a närmade sig landning 50 år sedan, twittrade utrikesministern tidigt i morse, svensk tid.

Dag Hammarskjöld och 15 andra personer bordade flygplanet, en svensk DC-6:a, den 17 september 1961 för att flyga till Ndola i nuvarande Zambia. Strax efter midnatt kraschade planet, bara drygt en mil från flygfältet. Alla ombord omkom, nio av dem var svenskar.

Flera teorier olyckan

Fem decennier senare är det fortfarande oklart vad som hände.

Teorierna är många. Det har spekulerats i om kraschen berodde på ett pilotfel, att en flygplanskapare gömmer sig ombord och att planets blev beskjutet från ett stridflygplane eller från marken, skriver SvD.

Svenska Dagbladet har pratat med Bjørn Egge, den förste FN-tjänstemannen på olycksplatsen. På sjukhuset får han se Dag Hammarskjölds kropp.

– De hade klätt av honom naken. Då såg jag att det var ett hål i huvudet, i pannan. Jag kan inte säga om det var, eller inte var, ett skotthål. Jag såg bara att det var ett hål och mycket blod. Jag kunde inte se om det fanns krutstänk eller inte, säger norrmannen till tidningen.

"Det var massor av blod"

Hammarskjölds brorson Knut Hammarskjöld kommer till Ndola den 19 september, dagen efter Egge. Han får inte se kroppen, men polisen ger honom fotografier. De visar en till synes oskadd Dag Hammarskjöld.

Men bilderna kan ha varit retuscherade.

Knut Hammarskjöld berättar att han efter mötet med polisen togs åt sidan av en ung polisman som gav honom andra, mer otäcka bilder som tagits på olycksplatsen.

– De bilderna var tagna med Dag liggande på en bår. Det var blod, massor av blod. Det var på pannan och över vänster öga. Jag är ingen medicinare men han hade en väldig skada på vänster sida invid ögat. Vad det var måste man vara patolog för att tolka. Han hade en skada ovan halsen, under hakan. Jag vet inte vad det var, men där var en massa blod, säger han till SvD.

Bilderna retuscherades

I en bok från år 2000, skriven av den norsksvenska historikern Bodil Katarina Nævdal, konstaterar också en norsk kriminalexpert att Hammarskjölds panna bär spår efter retuschering.

Det har förklarats att skadorna på kropparna orsakades av att Hammarskjölds livvakter hade ammunition med sig som exploderade vid kraschen.

Nævdal tror inte på den förklaringen.

Hon säger till norska Dagbladet att hon i förra veckan lämnade upplysningar till svenska ambassaden i Oslo som kommer att kasta nytt ljus över händelsen.

Materialet innehåller ett polisförhör från 2005 där en brittisk tidigare legosoldat berättar för norsk polis om vad han upplevde i Kongo i början av 1960-talet.

Mördades av legosoldater

Dagbladet skriver att Nævdal uppmuntrade polisen att förhöra den brittiske mannen som var bosatt i Norge fram till sin död för två år sedan.

– Han berättar att han som legosoldat delade rum med en sydafrikan som kallade sig Swanepoel. På fyllan har sydafrikanen erkänt att han var med och dödade Hammarskjöld, säger Bodil Katarina Nævdal till den norska tidningen.

Sydafrikanen ska ha sagt att han tillsammans med en grupp andra legosoldater var vid flygplatsen och väntade på att DC-6:an, efter att flyget kraschat ska de ha tagit sig fram till vraket och skjutit de överlevande.

– Det som skedde efter olyckan var en stor cover-up. Det är flera fel i den officiella polisrapporten, säger Nævdal.

Löjtnant Theunis Swanepoel, som gick under smeknamnet "Röda ryssen", var bland annat ledande i en ökänd styrka som utförde grym tortyr vid förhör av fångar. Många människor dog i fängelset på grund av tortyren, en av dem var Steve Biko.

ANNONS