Superraketen ska ta människor till Mars

Publicerad 2011-09-14

NASA avslöjade ny raketdesign

NASA planerar att skicka astronauter till Mars – i nya, gigantiska raketer.

I dag avslöjades detaljerna kring projektet.

Planerna för den nya raketdesignen har varit försenade, men i dag var det dags.

NASA presenterade under eftermiddagen, svensk tid, detaljerna kring dem under en presskonferens.

Charles Bolden, chef på NASA, fanns bland andra på plats.

– Vi har nu valt designen som ska ta amerikanska astronauter till platser i rymden där inga nationer varit tidigare, sa han.

En ny raket varje år

Charles Bolden visade också upp en ritning över den nya designen för pressen.

Raketerna, som kommer att byggas i olika storlekar, kommer i toppen att ha en kapsel för sex besättningsmän. Från början kommer de att kunna ta mellan 77 och 110 ton ut i rymden. Senare kommer de största att kunna frakta hela 143 ton.

Enligt AP tror NASA att ungefär en raket kommer att byggas och skjutas upp per år under 15 år eller längre, under 2020- och 2030-talen.

Storsatning

Satsningen kommer totalt att kosta runt 35 miljarder dollar, drygt 234 miljarder kronor, enligt källor till AP. Ungefär 20 miljarder kronor per år.

Om sex år kommer de första provuppskjutningarna att äga rum. Planen är att 2017 genomföra en testflygning av en obemannad raket, och fyra år senare skjuta upp en med besättning ombord. År 2025 räknar NASA med att kunna skicka astronauter till en närliggande asteroid, uppger AP.

Sedan väntar större äventyr.

Astronauter till Mars

NASA hoppas att i framtiden kunna skicka astronauter till Mars. Till en början bara för att cirkulera kring planeten, men redan under 2030-talet planerar man att landa på Mars.

– Det här systemet kommer att skapa välbetalda amerikanska jobb, säkerställa fortsatt amerikanskt ledarskap i rymden och inspirera miljoner människor världen runt, säger Charles Bolden, chef på NASA.

Senator Kay Bailey Hutchinson säger att det handlar om en gemensam satsning från Obama-administrationen, NASA och kongressen och att alla parter nu jobbar mot ett gemensamt mål.

"Fortsätta vara världsledande"

– Det här är en dag vi sett fram emot länge. Men det är ingen hemlighet att vi önskade att den kommit tidigare. Vi ska fortsätta vara världsledande på området och ta det till nästa nivå. Det här är en ny början, sa hon på presskonferensen.

För att finansiera satsningen hoppas NASA på att privata företag tar över uppskjutningarna av astronauter till den internationella rymdstationen med omloppsbana runt jorden. Om det blir verklighet skulle NASA kunna hyra platser för astronauter, som en slags taxitjänst. Pengarna som sparas kommer NASA att använda för att lämna jordens omloppsbana och ta sig längre ut i rymden, skriver AP.